habos túrós pite

Habos túrós pite

Ezt a pille könnyű habos túrós pitét készítettem tegnap a család nagy örömére. Nagyon kiadós és nem utolsó sorban mutatós süti. Próbáljátok ki ti is!
Habos túrós pite hozzávalók
Tésztához:
  • 15 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 15 dkg vaj vagy margarin
  • 10 dkg cukor
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 2 tk. sütőpor
  • 2 tk vaníliás cukor
  • 1 ek. citromlé
  • 1 ek. tej
Töltelékhez:
  • 50 dkg túró
  • 4 tojás sárgája
  • 1 tk vanília aroma
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 kis pohár tejföl
  • 20 dkg cukor
  • 1 cs. főzős vaníliás pudingpor
  • 7 dkg étkezési keményítő
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dl tej
Habhoz:
  • 4 tojás fehérje
  • 6 ek cukor
  • csipet só

Habos túrós pite elkészítése:

  1. Egy magas peremű nagy méretű tepsit kivajazunk. (Fontos, hogy magas peremű legyen, mert a töltelékünk folyós lesz, nehogy megszökjön!)
  2. A tésztához a lisztet elkeverjük a sóval és a sütőporral, majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojást, cukrot, vaníliás cukrot, citromlevet és a tejet, majd összegyúrjuk. Kissé ragadós tésztát fogunk kapni. Kézzel a tepsi aljára egyengetjük.
  3. A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
  4. A töltelékhez a túrót a tojások sárgájával, a pudingporral, a keményítővel, a cukorral, citromhéjjal, a vanília aromával és a tejföllel kézi robotgép segítségével simára keverjük. Végül beletesszük a tejet és a mazsolát, de ezt már csak kanállal forgatjuk össze, (különben ki fog fröcsögni)!
  5. A tepsibe egyengetett tészta tetejére öntjük. Ne lepődjünk meg, hogy folyós lesz, ennek ilyennek kell lennie.
  6. Az előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
  7. Amíg a tészta sül elkészítjük a habot. A 4 tojásfehérjét robotgéppel magas fokozaton keményre verjük. Hozzáadjuk a sót és a cukrot és tovább verjük. Fontos, hogy nagyon kemény legyen!
  8. A 20 perces sütési idő letelte után kivesszük a túrós pitét a sütőből és egyenletesen rákenjük a kemény habot. Nem baj, ha a túrós töltelék még nem szilárdult meg teljesen. A sütőbe visszatéve további 10 percig sütjük.
  9. Kihűlve kockákra szeleteljük.

Én azért szeretem ezt a túrós pitét, mert nagyon érdekes benne a töltelék állaga. Nem hab, de nem is krém, valahol a kettő között. Érdemes kipróbálni.

Talán egy kicsit túl édes lett, ha nem vagytok nagyon édesszájúak, akkor a töltelékbe és a habba kicsit kevesebb cukrot tegyetek!

 

Comments

  1. Nagyon tetszik, – de jó lenne tudni, hogy mekkora tepsiben készült a fotón látható szépség, hogy ne legyen túl lapos, de vastagabb se, mert akkor más a sütési idő !

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük