Az én gyerekkoromból valamiért kimaradt a császármorzsa. Felnőttként fedeztem fel a smarnit, de a család nagyon megszerette, ezért rendszeresen szoktam készíteni.
Császármorzsa hozzávalói:
- 2 tojás
- 2,5 dl liszt
- 2,5 dl búzadara
- 5 dl tej
- 10 dkg mazsola
- csipet só
- 4 ek. cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- reszelt citromhéj
Császármorzsa elkészítése:
- A lisztet, a búzadarát, a tejet és a mazsolát összekeverjük és egy kicsit állni hagyjuk. Hozzá adjuk a cukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat és a tojások sárgáját. A tojások fehérjét felverjük és óvatosan hozzákeverjük az előző tésztához.
- Egy serpenyőt felmelegítjük, kevés olajat öntünk az aljára. A tészta felét beleöntjük a serpenyőbe, egyik felét megsütjük, megfordítjuk és lapáttal apró darabokra tépkedjük. A tészta másik felét ugyanígy kisütjük.
- Porcukorral megszórva lekvárral vagy dzsemmel kínáljuk.
A császármorzsa jó választás lehet például egy tartalmasabb leves után.
Jó étvágyat!