Mivel a csoki olyan alapanyag, amit könnyen társíthatsz másik hozzávalókhoz, ezért egy csokis muffin alaprecept jó, ha van a tarsolyodban. Kombinálhatod olajos magvakkal, gyümölcsökkel vagy fűszerekkel. A variációk száma szinte végtelen. Csak a fantáziád szab határt a szárnyalásodnak. Jó kísérletezést!
Csokis muffin alaprecept
A megadott mennyiség kb 24 db normál méretű muffin készítéséhez elegendő.
Csokis muffin alaprecept hozzávalói:
- 25 dkg liszt
- 1,5 dl tej
- 2 evőkanál keserű kakaópor
- 5-10 dkg csokoládé
- 2 tojás
- 10 dkg margarin vagy vaj
- 2 teáskanál sütőpor
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 15 dkg cukor
- 1 kis pohár kefír, vagy joghurt
- 2 teáskanál vaníliás cukor
- csipet só
A csokis muffin elkészítése:
- A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
- A csokoládét apró darabokra vágjuk.
- A száraz hozzávalókat (liszt, cukor, sütőpor, szódapor, vaníliás cukor, kakaó) kimérjük és egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a csokit.
- A margarint mikróban kicsit megpuhítjuk, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni. Egy – két mozdulattal kikeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a kefirt, és a tejet.
- A száraz és nedves anyagokat összekeverjük és kész is a csokis muffin massza.
- A muffinformát előkészítjük, (ha kell kikenjük, vagy kibéleljük muffin papírral)
- Az előmelegített sütőbe rakjuk és 25 percig sütjük.
- Tűpróbát végzünk és ha valóban megsült, rácson hagyjuk kihűlni.
- A formából már csak teljesen kihűlt állapotban szoktam kivenni.
Hogy süssünk muffint a csokis muffin alaprecept segítségével?
- A muffin alaprecept felhasználásával saját magunk és a családunk ízlésének megfelelő csokis muffint készíthetünk.
- Csak néhány otthon könnyen fellelhető alapanyag szükséges csak hozzá. Ezen felül úgy alakítod a sütit, ahogy épp a kedvednek, vagy a fellelhető hozzávalóknak megfelel.
- A csokis muffin alaprecept alkalmazásával kiélhetjük kreativitásunkat és begyűjthetjük az elismeréseket az új alkotásunkért.
Csokis muffin alaprecept alapszabály:
- Az alapreceptből készülő csokis muffin esetén is először külön-külön a nedves és a száraz hozzávalókat keverjük össze, majd a két keveréket elegyítjük.
- A csokis muffin alapreceptből hozzávalókat elvenni nem szabad, csak hozzáadni!!!
- Ha a hozzáadott dolgoktól túl sűrű lesz, a tészta kevés tejet adjunk még hozzá a megfelelő állag eléréséhez.
- A plussz hozzávalókat a száraz anyagokhoz keverjük, így rátapad a liszt és nem fog leszállni a muffin aljára.
További tippek a csokis muffin alaprecepthez:
- Használhatsz ét-, tej- vagy fehér csokoládé, vagy ezek kombinációját. Én gyakran használok csokoládé cseppet, mert az sütés közben is egészben marad.
- A csokis muffin alapreceptben szereplő tejterméket szabadon helyettesítheted azzal, amit éppen otthon találsz a hűtőben. Én időnként kefirt, máskor natúr joghurtot vagy tejfölt szoktam használni, mikor mi van itthon!
- Ezt az alap tésztát kedvünk szerint párosíthatjuk más hozzávalókkal! Néhány tipp:
- gyümölcsökkel: banán, narancs, mandarin, körte, meggy
- csonthéjasokkal: dió, mogyoró, mandula
- fűszerekkel akár egészen különleges kombinációkat is alkothatunk, gondoljunk csak a mentolos csokis, vagy a chils csokis muffinra!
Nagyon egyszerű, finom és mutatós sütiket készíthetsz a csokis muffin alaprecept segítségével!
Kísérletezz vele kedvedre!