Diós zserbó

A zserbót mindenki ismeri. Én is gyerekkorom óta érzem a diós zserbó édes, csokimáztól kissé kesernyés ízét a számban.

Megosztom veled a receptet, hogy én hogy készítem a „hagyományos” diós zserbót. Próbáld ki te is!

A diós zserbó hozzávalói:

Zserbó tészta:

  • 40 dkg liszt
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 2 dkg friss vagy 1 tasak szárított élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 5 dkg cukor
  • 20 dkg margarin

Diós töltelék zserbóba:

  • 25 dkg darált dió
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 10 dkg cukor
  • 10 evőkanál házi baracklekvár
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj

Csokimáz zserbóra:

  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • 4 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál víz
  • 3 dkg margarin
  • 1 evőkanál étolaj

A diós zserbó elkészítése:

  1. A tésztához a langyos tejbe morzsoljuk a friss élesztőt (vagy a szárítottat) beleszórunk 1 teáskanál cukrot és meleg helyen hagyjuk felfutni.
  2. Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, elmorzsoljuk benne a margarint.
  3. Beleütjük a tojást és hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Kézzel összegyúrjuk.
  4. Cipót formálunk belőle és langyos helyen fél órát pihentetjük.
  5. A diót ledaráljuk, elkeverjük a cukorral és a reszelt citromhéjjal.
  6. 3 részre osztjuk a tésztát, három kis cipót formázunk belőle.
  7. A sütőt előmelegítjük 170°C-ra.
  8. Egy közepes méretű tepsi alját kikenjük margarinnal.
  9. Az első cipót kinyújtjuk a tepsi nagyságának megfelelő méretre.
  10. Belehelyezzük a kinyújtott tésztát a tepsibe. Megkenjük 5 evőkanál baracklekvárral.
  11. A diós töltelék felét rászórjuk a tésztára.
  12. A következő cipót is kinyújtjuk és ennél is hasonlóan járunk el, mint az előzőnél.
  13. Végül az utolsó tésztával befedjük az eddig elkészített rétegeket.
  14. Már csak meg kell szurkálni a diós zserbó tetejét villával, hogy ne púposodjon fel és már mehet is a sütőbe. 35-40 percig 170°C-on sütjük.
  15. Amíg kihűl elkészíthetjük a csokimázat. A kakaóport a cukrot, a vizet, a margarint és az olajat állandóan kevergetve összemelegítjük. A diós zserbó tetejére kanalazzuk és spatula segítségéve egyenletesen elkenjük.

A diós zserbó tálalása:

Ideális esetben a kiült, csokimázzal bevont zserbót 1 éjszakán át pihentetjük. Ilyenkor van ideje összeérni az ízeknek. Ha nem is pihenteted sokáig, azért mindenképpen várd meg, hogy teljesen kihűljön mielőtt felszeleteled.

Szeleteléskor körbevágjuk a zserbót, azaz levágjuk a szélét ujjnyi vastag csíkban. Én téglalap alakú szeletekre szoktam vágni kb 2,5*5,5 cm-es szeleteket készítek a diós zserbóból.

Remélem, hogy tetszett a receptem és te is ki fogod próbálni!

Comments

  1. T. Fruzsi !
    Tetszik a recept, csak azt nem tudom, hogy mit jelent konkrétan (cm-ben kifejezve) a „közepes méret” ? Ágnes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük