A zserbót mindenki ismeri. Én is gyerekkorom óta érzem a diós zserbó édes, csokimáztól kissé kesernyés ízét a számban.
Megosztom veled a receptet, hogy én hogy készítem a „hagyományos” diós zserbót. Próbáld ki te is!
A diós zserbó hozzávalói:
Zserbó tészta:
- 40 dkg liszt
- 1 tojás
- csipet só
- 2 dkg friss vagy 1 tasak szárított élesztő
- 1 dl langyos tej
- 5 dkg cukor
- 20 dkg margarin
Diós töltelék zserbóba:
- 25 dkg darált dió
- 1 cs. vaníliás cukor
- 10 dkg cukor
- 10 evőkanál házi baracklekvár
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
Csokimáz zserbóra:
- 2 evőkanál holland kakaópor
- 4 evőkanál cukor
- 3 evőkanál víz
- 3 dkg margarin
- 1 evőkanál étolaj
A diós zserbó elkészítése:
- A tésztához a langyos tejbe morzsoljuk a friss élesztőt (vagy a szárítottat) beleszórunk 1 teáskanál cukrot és meleg helyen hagyjuk felfutni.
- Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, elmorzsoljuk benne a margarint.
- Beleütjük a tojást és hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Kézzel összegyúrjuk.
- Cipót formálunk belőle és langyos helyen fél órát pihentetjük.
- A diót ledaráljuk, elkeverjük a cukorral és a reszelt citromhéjjal.
- 3 részre osztjuk a tésztát, három kis cipót formázunk belőle.
- A sütőt előmelegítjük 170°C-ra.
- Egy közepes méretű tepsi alját kikenjük margarinnal.
- Az első cipót kinyújtjuk a tepsi nagyságának megfelelő méretre.
- Belehelyezzük a kinyújtott tésztát a tepsibe. Megkenjük 5 evőkanál baracklekvárral.
- A diós töltelék felét rászórjuk a tésztára.
- A következő cipót is kinyújtjuk és ennél is hasonlóan járunk el, mint az előzőnél.
- Végül az utolsó tésztával befedjük az eddig elkészített rétegeket.
- Már csak meg kell szurkálni a diós zserbó tetejét villával, hogy ne púposodjon fel és már mehet is a sütőbe. 35-40 percig 170°C-on sütjük.
- Amíg kihűl elkészíthetjük a csokimázat. A kakaóport a cukrot, a vizet, a margarint és az olajat állandóan kevergetve összemelegítjük. A diós zserbó tetejére kanalazzuk és spatula segítségéve egyenletesen elkenjük.
A diós zserbó tálalása:
Ideális esetben a kiült, csokimázzal bevont zserbót 1 éjszakán át pihentetjük. Ilyenkor van ideje összeérni az ízeknek. Ha nem is pihenteted sokáig, azért mindenképpen várd meg, hogy teljesen kihűljön mielőtt felszeleteled.
Szeleteléskor körbevágjuk a zserbót, azaz levágjuk a szélét ujjnyi vastag csíkban. Én téglalap alakú szeletekre szoktam vágni kb 2,5*5,5 cm-es szeleteket készítek a diós zserbóból.
T. Fruzsi !
Tetszik a recept, csak azt nem tudom, hogy mit jelent konkrétan (cm-ben kifejezve) a „közepes méret” ? Ágnes