Dobos szelet

Sokak kedvence a Dobostorta, a finom kakaós krém és a roppanós karamell. A dobos szelet egy sokkal egyszerűbb módja az édesség elkészítésének, de az ízélmény tökéletesen megegyezik a tortáéval.

Dobos szelet recept:

A tészta hozzávalói:
  • 1 tojás
  • 4 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • fél csomag sütőpor
  • 30 dkg liszt
  • 0,5 dl tej 
A krém hozzávalói:
  • 32 dkg porcukor
  • 50 dkg vaj vagy margarin
  • 5 ek. víz
  • 2 ek. holland kakaópor
  • 2 tojássárgája
A doboscukor hozzávalói:
  • 20 dkg cukor 
Elkészítés:
  1. 1.  A margarint elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a tejet, a tojást, a porcukrot és tésztát gyúrunk belőle, amit három részre osztunk.
  2. 2.  30*40 cm-es téglalap alakra nyújtjuk őket, majd lisztezett tepsi hátulján 180°C-on egyesével megsütjük a lapokat.
  3. 3.  Ha mindhárom lap megsült, félretesszük őket hűlni, majd ha már nem túl melegek a lapok elvágjuk őket hosszában.
  4. 4.  A krémhez a margarint a porcukorral elkezdjük habosra keverni, majd a tojások sárgáját és a vizet egy tálba tesszük és gőz fölött elkezdjük melegíteni. Amikor elkezd sűrűsödni beletesszük a kakaóport majd az egészet sűrűre főzzük.
  5. 5.  Ha a tojásos keverék kihűlt hozzákeverjük a sima vajkrémhez.
  6. 6.  Összeállítjuk a süteményt: A legszebb, legsimább lapra elkészítjük a karamellt. A cukrot felolvasztjuk és ha már szép aranybarna színt kap még folyékony állapotában zsiradékkal megkent kenőkéssel rásimítjuk a kiválasztott lapra. A szeleteket bejelöljük rajta, hogy később könnyebb legyen felszeletelni a süteményt.
  7. 7.  A lapokat betöltjük a krémmel, egymásra helyezzük és a sütemény oldalát is megkenjük vele, majd ráhelyezzük a karamelles lapot.
  8. 8.  Ízlés szerint díszíthetjük.
Készítsd el te is! Jó étvágyat hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük