Ekler fánk

Sokan jártunk már úgy égetett tésztából készült édesség elkészítése közben, hogy gyönyörűen feljöttek a fánkok, de amikor lekapcsoltuk a sütőt összeestek.

Ma egy olyan ekler fánk receptet osztok meg veletek, amit képtelenség elrontani, nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, valamint mennyeien finom. A krém is egy egyszerűbb változat, mint ami az eredeti ekler fánk receptben található, de ez is tökéletesen illik a fánkunkba.

Ebből a mennyiségű tésztából nagyjából 20 db nagy fánkot kapunk.

ekler fánk

Hozzávalók:

Az égetett tészta hozzávalói:

  • 100 ml víz
  • 100 ml olaj
  • egy csipet cukor
  • egy csipet só
  • 100 g liszt
  • 3 tojás

A krém hozzávalói:

  • 1 csomag vaníliás puding
  • 300 ml tej
  • 3 ek. cukor
  • 1 tk. vanília aroma
  • 2 dl habtejszín
  • 1 csomag habfixáló

Összeállításhoz:

Elkészítés:

1.  Először a pudingot készítjük el. Kimérünk 300 ml tejet, felét felrakjuk a cukorral melegedni. A maradék tejben csomómentesen elkeverjük a pudingport vagy shakerben összerázzuk (így biztosan csomómentes lesz). Ha a tej felmelegedett folyamatos kevergetés mellet beleöntjük a pudingos keveréket és sűrűre főzzük, majd félrerakjuk amíg kihűl.

puding

2.  Elkészítjük az égetett tésztát: A vizet és az olajat összeöntjük egy lábasban, beletesszük a cukrot, valamint a sót és felforraljuk. Ha felforrt, beletesszük a lisztet és simára keverjük. Ha már összeállt egy gombóccá és elválik az edény falától, levesszük a tűzről.

égetett tészta

3.  A tésztát egy keverőtálba tesszük és gépi habverővel elkezdjük keverni, amíg kicsit hűl, erre azért van szükség, mert ha a még forró tésztába tesszük bele a tojásokat, akkor azok megsülnek. Ha már nem túl forró, egyesével beleütjük a tojásokat. A következő tojást mindig csak akkor üssük bele, ha az előző már teljesen elkeveredett a tésztában.

égetett tészta a tojásokkal

4.  A tésztát egy nagy habzsákba töltjük és tapadásmentes sütőlapra (vagy szilikonos sütőpapírra) nyomjuk őket, egymáshoz nem túl közel, mert sütés közben eléggé megnőnek. Úgy tudjuk szépre formázni a fánkokat, hogy amikor kinyomtunk egy csíkot, a habzsákkal egy gyors mozdulattal kört írunk, így nem lesz hegyes a tésztánk vége.

tészta kinyomása

5.  220°C-os hőlégkeveréses, gőzös sütőbe tesszük és elkezdjük sütni. Ha nincs gőzös sütőnk, akkor egy hőálló edénybe vizet öntünk és berakjuk a sütőbe. Nagyon fontos, hogy sütés közben egyszer se nyissuk ki a sütőajtót! Ha a fánkok szépen felemelkedtek, elkezdtek barnulni, levesszük a hőfokot kb. 180-190°C-ra és készre sütjük. Ha megsültek, lekapcsoljuk a sütőt, az ajtaját résnyire kinyitjuk és a sütőben hagyjuk őket amíg kihűlnek.

megsült fánkok

6.  Elkészítjük a krémet: A tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, majd hozzákeverjük a pudinghoz úgy, hogy egynemű krémet kapjunk. Habzsákba töltjük.

krém

7.  Összeállítjuk a fánkokat: ehhez a tejszínt felverjük és habzsákba tesszük, a csokoládét megolvasztjuk. A fánkokat egy recés késsel félbevágjuk és megtöltjük őket, először a pudingos krémmel majd erre nyomjuk a tejszínhabot. Rátesszük a fánk tetejét, megszórjuk egy kevés porcukorral és csokit csurgatunk .

felvert tejszín fánk betöltése ekler fánk fánkok

Készítsd el te is! Jó étvágyat hozzá!

Comments

  1. Nagyon jó a recept, köszönöm, ezután is ez alapján készítem! Nem gondoltam, hogy ilyen egyszerű.?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük