Ezt a pille könnyű habos túrós pitét készítettem tegnap a család nagy örömére. Nagyon kiadós és nem utolsó sorban mutatós süti. Próbáljátok ki ti is!
Habos túrós pite hozzávalók
Tésztához:
- 15 dkg finomliszt
- 10 dkg rétesliszt
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 10 dkg cukor
- csipet só
- 1 tojás
- 2 tk. sütőpor
- 2 tk vaníliás cukor
- 1 ek. citromlé
- 1 ek. tej
Töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 4 tojás sárgája
- 1 tk vanília aroma
- fél citrom reszelt héja
- 1 kis pohár tejföl
- 20 dkg cukor
- 1 cs. főzős vaníliás pudingpor
- 7 dkg étkezési keményítő
- 5 dkg mazsola
- 5 dl tej
Habhoz:
- 4 tojás fehérje
- 6 ek cukor
- csipet só
Habos túrós pite elkészítése:
- Egy magas peremű nagy méretű tepsit kivajazunk. (Fontos, hogy magas peremű legyen, mert a töltelékünk folyós lesz, nehogy megszökjön!)
- A tésztához a lisztet elkeverjük a sóval és a sütőporral, majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojást, cukrot, vaníliás cukrot, citromlevet és a tejet, majd összegyúrjuk. Kissé ragadós tésztát fogunk kapni. Kézzel a tepsi aljára egyengetjük.
- A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
- A töltelékhez a túrót a tojások sárgájával, a pudingporral, a keményítővel, a cukorral, citromhéjjal, a vanília aromával és a tejföllel kézi robotgép segítségével simára keverjük. Végül beletesszük a tejet és a mazsolát, de ezt már csak kanállal forgatjuk össze, (különben ki fog fröcsögni)!
- A tepsibe egyengetett tészta tetejére öntjük. Ne lepődjünk meg, hogy folyós lesz, ennek ilyennek kell lennie.
- Az előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
- Amíg a tészta sül elkészítjük a habot. A 4 tojásfehérjét robotgéppel magas fokozaton keményre verjük. Hozzáadjuk a sót és a cukrot és tovább verjük. Fontos, hogy nagyon kemény legyen!
- A 20 perces sütési idő letelte után kivesszük a túrós pitét a sütőből és egyenletesen rákenjük a kemény habot. Nem baj, ha a túrós töltelék még nem szilárdult meg teljesen. A sütőbe visszatéve további 10 percig sütjük.
- Kihűlve kockákra szeleteljük.
Én azért szeretem ezt a túrós pitét, mert nagyon érdekes benne a töltelék állaga. Nem hab, de nem is krém, valahol a kettő között. Érdemes kipróbálni.
Talán egy kicsit túl édes lett, ha nem vagytok nagyon édesszájúak, akkor a töltelékbe és a habba kicsit kevesebb cukrot tegyetek!
Nagyon tetszik, – de jó lenne tudni, hogy mekkora tepsiben készült a fotón látható szépség, hogy ne legyen túl lapos, de vastagabb se, mert akkor más a sütési idő !