Kosárka töltelék
A kosárka süti az egyik legnépszerűbb hagyományos, lakodalmas sütink. Az alapja a linzer kosárka, melyet számos töltelék variációval megtölthetünk.
A kosárkákat megtölthetjük, főzött krémmel, pudinggal, dúsíthatjuk, díszíthetjük gyümölcsökkel is.
A másik népszerű kosárka krém változat a diós, mákos töltelék. Ez is készülhet többféleképpen.
Mivel a kosárka linzer tésztából készül számos süti kosárkás változatát el tudod készíteni. pl. a Rákóczi túrósét.
Mindennek az alapja a linzer kosárka, melynek receptjét megtalálod ebben a bejegyzésünkben.
A kosárka töltelék lehet süthető, illetve olyan, amit már nem szükséges sütni.
Süthető kosárka töltelékek:
- mák, dió, kókusz töltelék: a tojásfehérjéket verd kemény habbá ízlés szerinti cukormennyiséggel, majd forgasd bele a fehérjehabba a darált mákot, diót, kókuszt. A linzer kosárkákat kikenheted belül egy kis kikevert lekvárral, majd adagold bele a tölteléket. 180 °C-ra előmelegített sütőben süsd készre a kosárkákat. Elkészítheted más módon is a diós, mákos tölteléket. Ha a diós kosárka receptjében található leírás szerint készíted el a tölteléket, akkor már csak a meleg sütőbe kell kicsit visszatenned a kész sütiket, hogy roppanósabb legyen a töltelék.
- gyümölcsös töltelékek: a gyümölccsel töltött kosárkák, olyanok lesznek, mint a mini piték. A gyümölcsöt (alma, meggy, cseresznye, körte, bogyós gyümölcsök) készítsd elő, magozd ki, darabold fel, reszeld le stb. Ízesítsd a gyümölcsöt ízlésed szerint cukorral, fahéjjal. Kanalazd a tölteléket a kosárkákba, majd süsd készre őket.
-
túrótöltelék: a tört túrót ízesítsd porcukorral, citromhéjjal, vaníliás cukorral, mazsolával, keverj bele egy kis búzadarát, hogy felszívja a nedvességet. A kosárkákat kend ki baracklekvárral, töltsd be a kosárkákat a túrós töltelékkel. Ha van egy kis tojásfehérjehabod, verd fel cukorral kemény habbá és tegyél pici habcsókokat a túró tetejére, egy pötty lekvár a tetejére és kész is a mini Rákóczi túrós.
Hidegen betölthető töltelékek, krémek:
- pudingos kosárkák: a pudingos kosárkák elkészítésének a legegyszerűbb módja, ha hidegen elkészíthető pudingporból, krémporból készíted el a kosárka krémet. Persze elkészítheted a krémet főzött pudingból is. A pudingot készítsd el a csomagoláson található útmutató szerint, miután kihűlt tedd nyomózsákba a krémet és dresszírozd a kosárkákba a krémet. A kosárkákat díszítheted csokidarával, cukorkákkal, gyümölcsökkel.
- főzött csokikrémmel töltött kosárkák: csokoládé imádóknak kötelező kipróbálni a főzött csokikrémmel töltött kosárkákat. A pontos receptet itt megtalálod–>csokis kosárka. A csokis krém nemcsak finom, de ráadásul egyszerűen el is készíthető.
- mascarpone-s krémek: a mascarpone-t keverd ki egy kis porcukorral, ízesítsd vanília kivonattal, fellazíthatod egy kis felvert tejszínhabbal. Töltsd meg a kosárkákat a krémmel. Díszítheted őket csoki díszekkel, gyümölccsel, cukorkákkal.
A sokféle kosárka töltelék közül mindenki biztosan megtalálja a kedvencét.