Lajcsi szelet

Ez egy nagyon finom sütemény édesanyám receptje alapján, aki még az ő édesanyjától tanulta. A neve nem túl beszédes, de nem akartam megváltoztatni! Ez egy többlapos sütemény, jellegét tekintve talán a mézes krémeshez tudnám hasonlítani, de az íze egész más! A családi ebédek alkalmával mindig pillanatok alatt elfogy! Hát igen, nagyanyáink süteményei utolérhetetlenek!

Lajcsi szelet hozzávalói:

A tészta hozzávalói:
  • 40 dkg liszt
  • 3 ek. keserű kakaópor
  • 3 ek. méz
  • 2 tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 5 dkg margarin
  • 2 kk szódabikarbóna
Krém hozzávalói:
  • 1 cs. puncs puding
  • 1 cs. vanília puding
  • 6 dl tej
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
Egyéb hozzávalók:
  • 1 tábla tortabevonó
  • 3 ek. étolaj

A Lajos szelet elkészítése:

  1. A tészta hozzávalóit a liszt és a szódabikarbóna kivételével egy tálba tesszük. Egy lábosban vizet forralunk és erre helyezzük a tálat az alapanyagokkal. 5 percig gőz fölött összemelegítjük azokat. Hozzáadjuk a lisztet és a szódaport és kézzel összegyúrjuk.
  2. A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk.
  3. Egy közepes méretű tepsi hátát belisztezzük. A tésztát fél cm vastagságúra nyújtjuk és a tepsinek megfelelő méretűre igazítjuk.
  4. 5-10 percig kell csak sütni egy-egy lapot! Figyeljünk, hogy nagyon ne szárítsuk meg! Ezt a műveletet még kétszer ismételjük, így 3 kakaós tésztalapot fogunk kapni.
  5. A krémhez a vanília és a puncs pudingot külön külön 3-3 dl tejben elkészítjük és hagyjuk kihűlni (néha megkeverjük!)
  6. A margarint kikeverjük 20 dkg porcukorral és a vaníliás cukorral. Felébe a puncs, másik felébe a vanília pudingot tesszük és mindegyiket habosra keverjük. Fontos, hogy csak teljesen kihűlt pudingot szabad hozzákeverni, ha ezt nem tartjuk be “össze fogja rántani”, azaz szétválik a krémben a két alkotórész és túró szerű krémet kapunk!
  7. Egy tálcára fektetjük az első tésztalapot, erre rákenjük a vaníliás krémet. Erre kerül a második tésztalap, erre puncs krémet kenünk. A tetejére tesszük a harmadik tésztalapot. (Mint általában a többlapos süteményeknél!)
  8. A csokit nagyobb darabokra törjük. Beletesszük egy lábosba és hozzátesszük az olajat. Nagyon lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett felolvasztjuk. Az olvasztott csokit a harmadik lap tetejére kenjük.
  9. Akkor az igazi, ha legalább egy éjszakát tud állni, így megpuhul és az ízek is összeérnek!
  10. Szeletelésnél a kést időnként mártsuk forró vízbe, így nem fog összetörni a tetején a csoki!
Jó sütést és jó étvágyat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *