Ez egy nagyon finom sütemény édesanyám receptje alapján, aki még az ő édesanyjától tanulta. A neve nem túl beszédes, de nem akartam megváltoztatni! Ez egy többlapos sütemény, jellegét tekintve talán a mézes krémeshez tudnám hasonlítani, de az íze egész más! A családi ebédek alkalmával mindig pillanatok alatt elfogy! Hát igen, nagyanyáink süteményei utolérhetetlenek!
Lajcsi szelet hozzávalói:
A tészta hozzávalói:
- 40 dkg liszt
- 3 ek. keserű kakaópor
- 3 ek. méz
- 2 tojás
- 20 dkg porcukor
- 5 dkg margarin
- 2 kk szódabikarbóna
Krém hozzávalói:
- 1 cs. puncs puding
- 1 cs. vanília puding
- 6 dl tej
- 25 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
Egyéb hozzávalók:
- 1 tábla tortabevonó
- 3 ek. étolaj
A Lajos szelet elkészítése:
- A tészta hozzávalóit a liszt és a szódabikarbóna kivételével egy tálba tesszük. Egy lábosban vizet forralunk és erre helyezzük a tálat az alapanyagokkal. 5 percig gőz fölött összemelegítjük azokat. Hozzáadjuk a lisztet és a szódaport és kézzel összegyúrjuk.
- A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk.
- Egy közepes méretű tepsi hátát belisztezzük. A tésztát fél cm vastagságúra nyújtjuk és a tepsinek megfelelő méretűre igazítjuk.
- 5-10 percig kell csak sütni egy-egy lapot! Figyeljünk, hogy nagyon ne szárítsuk meg! Ezt a műveletet még kétszer ismételjük, így 3 kakaós tésztalapot fogunk kapni.
- A krémhez a vanília és a puncs pudingot külön külön 3-3 dl tejben elkészítjük és hagyjuk kihűlni (néha megkeverjük!)
- A margarint kikeverjük 20 dkg porcukorral és a vaníliás cukorral. Felébe a puncs, másik felébe a vanília pudingot tesszük és mindegyiket habosra keverjük. Fontos, hogy csak teljesen kihűlt pudingot szabad hozzákeverni, ha ezt nem tartjuk be “össze fogja rántani”, azaz szétválik a krémben a két alkotórész és túró szerű krémet kapunk!
- Egy tálcára fektetjük az első tésztalapot, erre rákenjük a vaníliás krémet. Erre kerül a második tésztalap, erre puncs krémet kenünk. A tetejére tesszük a harmadik tésztalapot. (Mint általában a többlapos süteményeknél!)
- A csokit nagyobb darabokra törjük. Beletesszük egy lábosba és hozzátesszük az olajat. Nagyon lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett felolvasztjuk. Az olvasztott csokit a harmadik lap tetejére kenjük.
- Akkor az igazi, ha legalább egy éjszakát tud állni, így megpuhul és az ízek is összeérnek!
- Szeletelésnél a kést időnként mártsuk forró vízbe, így nem fog összetörni a tetején a csoki!
Minden receptnél hiányolom a javasolt tepsiméretet, pedig lényeges lenne !
Ma megsütöttem, nagyon finom. Még párom is megdicsérte, pedig a margarinos krémeket nem szereti. Köszönöm szépen. 🙂
igaza van! Áginak!
Nagyon ügyes vagy, jó kis receptjeid vannak, érdemes megpróbálni őket! Köszönöm!