Macaron készítése

A városi legendák szerint macaront készíteni otthon nagyon nehéz, sőt szinte lehetetlen küldetés. Én igyekszem rácáfolni neked erre a tévhitre.

Macaron készítés nehézségei:

A városi legendák szerint macaront készíteni otthon nagyon nehéz, sőt szinte lehetetlen küldetés. Én igyekszem rácáfolni neked erre a tévhitre. Ha nem igazán tudod, hogy mi a macaron itt találsz infókat a macaron sütiről.

Ha rászántad magadat, hogy elkészíted életed első macaronját, akkor szükséged lesz pár dologra. Szerezz be egy szilikon macaron készítő szettet!

A macaronokat elkészítheted sima sütőpapírra is egy habzsák segítségével, de a végeredmény nem lesz, olyan szép egyenletes és könnyen kezelhető, mintha speciális szilikon sütőlappal dolgoznál.

A macaron sütőlap kis korongjainak a pereme megfogja a tésztát, nem fog elfolyni, szépen elterül. A sütik egyforma nagyságúak és szabályos kör alakúak lesznek és nem ragadnak le.

A macaron készítéshez szükséges hozzávalók (Kb. 70 db macaron koronghoz- 35 db macaron sütihez) :
  • 10 dkg mandulaliszt
  • 18 dkg porcukor
  • 6 dkg cukor
  • 3 tojásfehérje
  • ételfesték gél
A macaron készítése:
  1. A mandulalisztet a porcukorral szitáld át egy tálba.
  2. A szoba-hőmérsékletű tojásfehérjéket robotgéppel, magas fokozaton verd kemény habbá, majd add hozzá a kristálycukrot. A tojáshab akkor lesz jó, ha nem válik el a tál falától.
  3. Egy spatulával határozott mozdulatokkal forgasd bele a mandulalisztes keveréket a habba. A macaron aranyszabálya a „húsz keverés,” ennyi pont elég lesz, hogy megkapjuk a tésztánkat.
  4. Adagold ki a tésztákat és színezd őket be pár csepp ételfesték géllel. Készíthetsz pasztell színűeket vagy szép élénkeket is.
  5. A tésztát kanalazd bele a tésztaadagolóba, majd a sütőlap kis korongjait töltsd ki a tésztával. A korongok szépen elterülnek kis idővel, nem lesznek csúcsosak. Ha nincs macaron készítő készleted, akkor habzsákba töltsd a masszát és sütőpapírra rajzolj vele köröket.
  6. Most jön a legnehezebb része a macaron készítésnek…várni kell 🙂 , szoba-hőmérsékleten kell tartani a kiadagolt tésztákat kb. egy órán át, muszáj ezt betartani különben a végeredmény bánja, de addig el lehet készíteni a tölteléket. Erre a várakozási időre azért van szükség, hogy a tészta teteje kicsit száradjon, így nem reped meg olyan könnyen sütés közben.
  7. Az egy óra elteltével a sütőt melegítsd 150 fokra és 10-15 perc alatt süsd meg a macaronokat.
  8. A macaronok lehetőleg „ne kapjanak színt”. (Légkeverést tilos használni!)
  9. Hagyd kihűlni a szilikon lapon a sütiket, majd óvatosan vedd le őket.
  10. Töltsd be a töltelékkel a macaronokat és élvezzétek a fenséges, kívül roppanós, belül lágy macaronokat!

macaron tölteléke:

Az elkészült macaron korongok tölteléke lehet akár dzsem is, de vajkrémmel töltve is nagyon finom.

Az egyik legkedveltebb macaron töltelék a csokoládékrém. Elkészítése nagyon egyszerű, nincs másra szükség hozzá, mint:

  • 20 dkg csokira (lehet ét, tej, fehér)
  • és 2 dl tejszínre
Macaron töltelék elkészítése:
  1. Melegítsd össze a feldarabolt csokit a tejszínnel, keverd el alaposan és hagyd kihűlni, hűtőszekrénybe is teheted.
  2. Miután kihűlt, habosítsd ki a krémet és kész is van.

Ha szívesen megkóstolnál sokféle különleges ízesítésű macaront, akkor látogass el a macaron napra >>

Comments

  1. Nem kell cukorhőmérő hozzá?
    Csak mert idàig mindenhol úgy láttam a receptet hogy meg volt adva hány fokosnak kell lennie a cukorszirupnak amit a tojásfehérjéhez keverünk…

    1. Kedves Anikó! Ha végigolvassa az elkészítést, akkor abban látszik, hogy ez nem cukorszirupos recept, így nem kell hozzá hőmérő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük