A tavasz erdei hírnöke, a medvehagyma az egyik legsokoldalúbb növényünk. Ezt jól tudták régen a téli álomból felébredő medvék is, akik lelkesen keresték és fogyasztották a növényt. Innen ered a medvehagyma elnevezése. Hívják vadfokhagymának, sásihagymának, poszhagymának is.
Egy medvehagymás pogácsa receptet hoztam nektek, amit elkészíthetsz friss vagy fagyasztott medvehagymából is.
Medvehagymás pogácsa recept:
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 csokor medvehagyma (ízlés szerinti mennyiség)
- 2 tojássárgája
- 1 kis doboz tejföl
- 25 dkg margarin/vaj (vajjal finomabb)
- 3 dkg élesztő
- 1 dl tej
- kis cukor az élesztő felfuttatásához
- só
- 10-15 dkg reszelt sajt a tetejére
A medvehagymás pogácsa elkészítése:
- Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.
- A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az élesztős keveréket és a többi hozzávalót.
- Jól kidolgozzuk a tésztát és langyos helyen megkelesztjük.
- A medvehagymát megmossuk, lecsepegtetjük és apróra vágjuk.
- A tésztát kinyújtjuk és rászórjuk a medvehagyma felét, az egészet felcsavarjuk, mint egy tekercset.
- A tekercsünket nyújtófával kissé ellapítjuk téglalap formájúra, a tésztát külső harmadait középre hajtjuk. Ismét langyos meleg helyre tesszük a tésztát és hagyjuk pihenni.
- Fél óra múlva újra kinyújtjuk a tésztát és megszórjuk a maradék medvehagymával, feltekerjük és megint az előző pontban leírt módon nyújtjuk-hajtogatjuk.
- Kinyújtjuk a tésztát kb. ujjnyi vastagra, a tetejét késsel bevagdossuk, majd lekenjük tojással.
- Pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk a medvehagymás pogácsákat, a tetejüket megszórjuk reszelt sajttal.
- Az előmelegített sütőben 180°C-on készre sütjük a pogácsákat.
Nincs más dolgunk mint fújni a frissen kisült, forró pogácsákat, hogy minél hamarabb megkóstolhassuk, aztán jól kiszellőztetni a lakást. Frissen is nagyon finom a medvehagymás pogácsa, de másnap is nagyszerű csemege.
Szeretsz sütni? Szívesen olvasol a sütéssel kapcsolatos cikkeket, érdekességeket, sütemény recepteket? A Süss Velem blogban biztosan találsz magadnak érdekes olvasni valót! >>
én mindig ezt a pogácsát szoktam csinálni,nagyon finom!