Medvehagymás pogácsa

A tavasz erdei hírnöke, a medvehagyma az egyik legsokoldalúbb növényünk. Ezt jól tudták régen a téli álomból felébredő medvék is, akik lelkesen keresték és fogyasztották a növényt. Innen ered a medvehagyma elnevezése. Hívják vadfokhagymának, sásihagymának, poszhagymának is.

Egy medvehagymás pogácsa receptet hoztam nektek, amit elkészíthetsz friss vagy fagyasztott medvehagymából is.

Medvehagymás pogácsa recept:
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 1 csokor medvehagyma (ízlés szerinti mennyiség)
  • 2 tojássárgája
  • 1 kis doboz tejföl
  • 25 dkg margarin/vaj (vajjal finomabb)
  • 3 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • kis cukor az élesztő felfuttatásához
  • 10-15 dkg reszelt sajt a tetejére
A medvehagymás pogácsa elkészítése:

  1. Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.
  2. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az élesztős keveréket és a többi hozzávalót.
  3. Jól kidolgozzuk a tésztát és langyos helyen megkelesztjük.
  4. A medvehagymát megmossuk, lecsepegtetjük és apróra vágjuk.
  5. A tésztát kinyújtjuk és rászórjuk a medvehagyma felét, az egészet felcsavarjuk, mint egy tekercset.
  6. A tekercsünket nyújtófával kissé ellapítjuk téglalap formájúra, a tésztát külső harmadait középre hajtjuk. Ismét langyos meleg helyre tesszük a tésztát és hagyjuk pihenni.
  7. Fél óra múlva újra kinyújtjuk a tésztát és megszórjuk a maradék medvehagymával, feltekerjük és megint az előző pontban leírt módon nyújtjuk-hajtogatjuk.
  8. Kinyújtjuk a tésztát kb. ujjnyi vastagra, a tetejét késsel bevagdossuk, majd lekenjük tojással.
  9. Pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk a medvehagymás pogácsákat, a tetejüket megszórjuk reszelt sajttal.
  10. Az előmelegített sütőben 180°C-on készre sütjük a pogácsákat.

Nincs más dolgunk mint fújni a frissen kisült, forró pogácsákat, hogy minél hamarabb megkóstolhassuk, aztán jól kiszellőztetni a lakást. Frissen is nagyon finom a medvehagymás pogácsa, de másnap is nagyszerű csemege.

Szeretsz sütni? Szívesen olvasol a sütéssel kapcsolatos cikkeket, érdekességeket,  sütemény recepteket? A Süss Velem blogban biztosan találsz magadnak érdekes olvasni valót! >>

A medvehagyma jótékony hatásairól itt olvashatsz>>

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük