Ha egy olyan különleges sütireceptet keresel, amivel elkápráztathatod a vendégeidet, mégsem kell órákat a konyhában tölteni az elkészítésével, akkor a méhkas süti remek választás. Sütés nélkül készül és mégis nagyon mutatós. Próbáld ki te is!
Méhkas süti hozzávalók:
- 12 dkg darált dió
- 15 dkg porcukor
- 10 dkg vaj
- 35 dkg darált háztartási keksz
- 0,5 dl tej
- 3 ek barack lekvár
- 1 marék mazsola
- 3 ek keserű kakaópor
- 1 ek instant kávé
- 1/2 üveg meggybefőtt
- 1/2 cs. piskóta korong
Elkészítés:
- A vajat elkeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a diót, kekszet, tejet, barack lekvárt és mazsolát és alaposan kézzel, vagy robotgéppel összedolgozzuk.
- Kb. 2 evőkanálra való masszát félre teszünk, a többihez hozzákeverjük a kakaóport és a kávét. (Ha nagyon puha a massza, akkor fél órára hűtőbe tesszük.)
- A méhkas formát kinyitjuk, a méhecske formájú mélyedésbe kevés világos masszát nyomkodunk, befedjük egy kevés kakaós masszával, becsukjuk a formát és félig töltjük a kakaós masszával. A közepébe egy szem meggybefőttet teszünk és a maradék helyet kitöltjük masszával.
- A tetejére egy piskótakorongot illesztünk, óvatosan kinyitjuk a formát és már kész is a méhkas sütink!
Tippek:
- Nálam ez a recept nincs kőbe vésve, attól függően változik, hogy mit szeretne a család, vagy éppen mi van itthon.
- A massza alapja a vaj, a porcukor és a darált háztartási keksz. Ezt lehet variálni kókusszal, mandulával, dióval, mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, kakaóval, csokival, gesztenyével stb.
- A tej helyett beletehetjük a meggybefőtt levét!
- Mindenki a saját ízléséhez alakíthatja a masszát, a lényeg, hogy ne legyen nagyon híg! Ha mégis így sikerül tehetünk bele még egy kis kekszet, vagy darált diót!