Ez a mézes krémes süti családunk egyik kedvenc desszertje! Gyakran készítem, ha a kedvükben akarok járni. Még sosem fordult elő, hogy maradt volna belőle 1-2 napnál tovább! Édesanyám jól bevált receptje alapján szoktam sütni. Próbáljátok ki ti is!
Mézes krémes recept:
Mézes krémes hozzávalói:
Mézes lapokhoz:
- 45 dkg finomliszt
- 15 dkg cukor
- 1 tojás
- 3 ek tej
- 5 dkg vaj
- 2 ek méz
- 1 tk szódapor
Mézes krémes krémjéhez:
- 3 dl tej
- 3 púpos ek búzadara
- 20 dkg margarin
- 15 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- reszelt citromhéj
- 5 ek. baracklekvár
Mézes krémes mázhoz:
- 20 dkg ét bevonó
- 3 ek étolaj
A mézes krémes elkészítése:
- A tészta hozzávalói közül a tojást, tejet, cukrot, margarint és mézet gőz fölött felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a szódabikarbónával összekevert lisztet és összegyúrjuk.
- A tésztát 4 részre osztjuk. Egy kisebb tepsit (az enyém 40*22cm) megfordítunk, és a hátát megkenjük vajjal és belisztezzük. Ha gáztepsivel szeretnéd készíteni, akkor a hozzávalókból 1,5-szeres mennyiséget használj.
- A tészta 1/4-ed részét a tepsi nagyságának megfelelő méretűre nyújtjuk. Nagyon vékonynak kell lennie.
- A sütőt előmelegítjük 170°C-ra.
- A lapokat egyenként kb. 5 percig sütjük. Két lap között nem kell újra megkenni a tepsit. Figyeljünk rá, mert nagyon könnyen megsül. Akkor jó, ha elkezd méz színű lenni. Ha túlsütöd, akkor nagyon kiszárad és nem fog jól megpuhulni!
A krém elkészítése:
- A tejet, a búzadarát és a cukrot állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni.
- A vajat kikeverjük. (Szerencsés, ha már a sütikészítés legelején kivesszük a hűtőből és szobahőmérsékleten hagyjuk egy kicsit puhulni.) Később hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a citromhéjat.
- Ha a főzött krém teljesen kihűlt (fontos, hogy azonos hőmérsékletűek legyenek), kanalanként hozzákeverjük a vajas krémhez.
A mézes krémes összeállítása:
- A kihűlt lapok közül kiválasztjuk a legszebbet és félre tesszük (ez lesz a legfelső lap).
- Az egyik lapra kenjük a krém felét. Erre jön a következő lap, majd a barack lekvár vastagon. Érdemes annyit rákenni, amennyit lehet, mert úgy finom, ha jó sok lekvár van benne.
- A harmadik lap tetejére a krém másik fele kerül, majd az utolsó mézes tészta lap.
- A tetejét megkenjük csokimázzal. Ehhez az ét bevonót lábosba tesszük és hozzáadjuk az olajat, majd nagyon lassú tűzön állandó kevergetés mellett felolvasztjuk. (Fontos, hogy ne forraljuk fel!)
- A mézes krémes tetejére öntjük és spatula segítségével tükörsimára egyengetjük.
Tipp: Akkor lesz igazán finom a süteményünk, ha legalább egy éjszakát hagyjuk pihenni, hogy össze tudjanak érni az ízek és meg tudjon puhulni a tészta!
Ez is gyerekkorom egyik kedvenc sütije. Gyakran készítettük, és készítem még most is, annyi különbséggel, hogy a krémbe mindig / csak vajat használok.
Kedves Ibolya! Igen, nálunk is nagy kedvenc!
Nagyon jól néz ki! Egyszerűnek tűnik! majd el fogom késziteni valamelyik jétvégére!
Én is el fogom készíteni, ha össze jön a család és egy nagy adagot fogok sütni. 🙂
Koszonom, nagymamám sutotte sokszor, nagy kedvencem 🙂
Nagyon finom, én még szokta a krémbe 10-15 dkg darált diót keverni.
Eddig mindig kész mézes lapokkal csináltam, de most meg fogom magam csinálni a lapokat is,
NAGYON RÉGI SÜT ÉS NAGYON FÍNOM
Nagyon könnyű elkésziteni és finom
Mi nem szoktunk barack lekvárt tenni bele, ellenben, Besamel mártást szoktunk keverni a krémbe.