Mézes krémes

Ez a mézes krémes süti családunk egyik kedvenc desszertje! Gyakran készítem, ha a kedvükben akarok járni. Még sosem fordult elő, hogy maradt volna belőle 1-2 napnál tovább! Édesanyám jól bevált receptje alapján szoktam sütni. Próbáljátok ki ti is!

Mézes krémes recept:

Mézes krémes hozzávalói: 

Mézes lapokhoz:

  • 45 dkg finomliszt
  • 15 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 3 ek tej
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek méz
  • 1 tk szódapor

Mézes krémes krémjéhez:

 

  • 3 dl tej
  • 3 púpos ek búzadara
  • 20 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • 5 ek. baracklekvár

Mézes krémes mázhoz:

A mézes krémes elkészítése:

  1. A tészta hozzávalói közül a tojást, tejet, cukrot, margarint és mézet gőz fölött felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a szódabikarbónával  összekevert lisztet és összegyúrjuk.
  2. A tésztát 4 részre osztjuk. Egy kisebb tepsit (az enyém 40*22cm) megfordítunk, és a hátát megkenjük vajjal és belisztezzük. Ha gáztepsivel szeretnéd készíteni, akkor a hozzávalókból 1,5-szeres mennyiséget használj.
  3. A tészta 1/4-ed részét a tepsi nagyságának megfelelő méretűre nyújtjuk. Nagyon vékonynak kell lennie.
  4. A sütőt előmelegítjük 170°C-ra.
  5. A lapokat egyenként kb. 5 percig sütjük. Két lap között nem kell újra megkenni a tepsit. Figyeljünk rá, mert nagyon könnyen megsül. Akkor jó, ha elkezd méz színű lenni. Ha túlsütöd, akkor nagyon kiszárad és nem fog jól megpuhulni!

A krém elkészítése:

  1. A tejet, a búzadarát és a cukrot állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni.
  2. A vajat kikeverjük. (Szerencsés, ha már a sütikészítés legelején kivesszük a hűtőből és szobahőmérsékleten hagyjuk egy kicsit puhulni.) Később hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a citromhéjat.
  3. Ha a főzött krém teljesen kihűlt (fontos, hogy azonos hőmérsékletűek legyenek), kanalanként hozzákeverjük a vajas krémhez.

A mézes krémes összeállítása:

  1. A kihűlt lapok közül kiválasztjuk a legszebbet és félre tesszük (ez lesz a legfelső lap).
  2. Az egyik lapra kenjük a krém felét. Erre jön a következő lap, majd a barack lekvár vastagon. Érdemes annyit rákenni, amennyit lehet, mert úgy finom, ha jó sok lekvár van benne.
  3. A harmadik lap tetejére a krém másik fele kerül, majd az utolsó mézes tészta lap.
  4. A tetejét megkenjük csokimázzal. Ehhez az ét bevonót lábosba tesszük és hozzáadjuk az olajat, majd nagyon lassú tűzön állandó kevergetés mellett felolvasztjuk. (Fontos, hogy ne forraljuk fel!)
  5. A mézes krémes tetejére öntjük és spatula segítségével tükörsimára egyengetjük.

Tipp: Akkor lesz igazán finom a süteményünk, ha legalább egy éjszakát hagyjuk pihenni, hogy össze tudjanak érni az ízek és meg tudjon puhulni a tészta!

Mézes krémes tálalása

Comments

  1. Ez is gyerekkorom egyik kedvenc sütije. Gyakran készítettük, és készítem még most is, annyi különbséggel, hogy a krémbe mindig / csak vajat használok.

  2. Nagyon jól néz ki! Egyszerűnek tűnik! majd el fogom késziteni valamelyik jétvégére!

  3. Én is el fogom készíteni, ha össze jön a család és egy nagy adagot fogok sütni. 🙂

  4. Nagyon finom, én még szokta a krémbe 10-15 dkg darált diót keverni.
    Eddig mindig kész mézes lapokkal csináltam, de most meg fogom magam csinálni a lapokat is,

  5. Mi nem szoktunk barack lekvárt tenni bele, ellenben, Besamel mártást szoktunk keverni a krémbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük