Non plus ultra

A non plus ultra sütemény egy igazi finomság, nem hazudtolja meg nevét!

A tésztája szinte elolvad a szánkban. A roppanós hab, az omlós tészta és a baracklekvár igazi ízélménnyé teszi a sütemény fogyasztását.

Remek vendégváró süti, mert:

  • remekül mutat a tányéron,
  • kiadós,
  • nem kell bele drága, különleges hozzávaló,
  • és egyszerűen elkészíthető.

Recept:

Non plus ultra hozzávalói:

(kb. 50-55 db-hoz)

A non plus ultra tésztájához:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • vanília aroma
  • 40 dkg vaj vagy margarin
  • 4 tojás sárgája
  • csipet só

A tojáshabhoz:

  • 1 tojásfehérje
  • 18 dkg porcukor
  • fél citrom leve

A ragasztáshoz:

  • fél üveg sűrű baracklekvár

A Non plus ultra elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 170°C-ra.
  2. A tésztához elmorzsoljuk a vajat a liszttel, majd hozzáadjuk a porcukrot, vanília aromát, sót, tojássárgáját és összegyúrjuk. (1 tojásfehérjét félre teszünk a habhoz.) Negyed órára hűtőszekrénybe tesszük.
  3. A tésztát 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. 3 cm-es átmérőjű pogácsa szaggatóval korongokat szaggatunk a tésztából. Sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük őket.
  4. 12-15 perc alatt készre sütjük a korongokat, majd mehet a sütőbe a következő adag. Figyeljünk rá, hogy amit kap egy kis szint, vegyük ki a non plus ultra korongokat.
  5. A tojáshabhoz a tojásfehérjét a porcukorral és citromlével kemény habbá verjük. Fontos, hogy nagyon kemény legyen, mert csak így fog megállni a sütin.
  6. A tojáshabot sima végű díszítőcsővel felszerelt habzsákba töltjük és körkörös mozdulattal a kisült non plus ultra korongokra nyomjuk.
  7. Várjuk meg, míg a tojáshab megszárad a süteményeken (ehhez legjobb, ha egy éjszakát pihen).
  8. A habcsókos korongokat sűrű baracklekvárral összeragasztjuk.

Tipp: A non plus ultrát érdemes 1-2 nappal fogyasztás előtt elkészíteni, hogy az ízek tökéletesen összeérjenek!

Comments

  1. Kedves Süssvelem! A habot sütés előtt kell rátenni a korongokra és azzal együtt kell megsütni.

  2. Már 13 – 14 éves korunktól sütöttük ezt a nővéremmel. Nagyon vékonyra nyújtottuk a tésztát hozzá, és nagyon világosra sütöttük a korongokat, így nagyon jól mutatott a tálcán…
    És mindig házi ” hecsedli lekvárral” / csipkebogyóízzel ragasztottuk össze a korongokat.
    Nagyon elegáns ünnepi sütinek számított…bárki elé oda mertük tenni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük