Ökörszem recept

Ezt a sütit már jó pár éve sütöttem először. Óriási sikere volt. Azóta egy évben sem maradhat ki a karácsonyi apró sütik sorából. Az ökörszemből mindig dupla adagot szoktam sütni, de az is nehezen éri meg a karácsonyt.

A dió teszi karácsonyivá és igazán nagyon finommá a tésztát.

Hozzávalók: (Szimpla adaghoz ebből kb. 50 darab lesz. Ha nagy a család érdemes rögtön dupla adagot sütni.)
  • 35 dkg liszt
  • 14 dkg porcukor
  • 14 dkg darált dió
  • 1/2 kk fahéj
  • 28 dkg margarin
  • 1/2 üveg barack lekvár
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
Elkészítés:

1. A margarint habosra keverjük (előtte kicsit megmelegíthetjük mikróban, hogy könnyebben tudjunk dolgozni). Hozzá adjuk a porcukrot, majd a diót és a fahéjat.

2. Apránként hozzáadjuk a lisztet, majd összegyúrjuk. Összeállítva a hűtőbe tesszük 1 órára pihenni, de az se árt neki, ha egy éjszakát áll.

ökörszem recept3. A tésztából diónyi darabokat csípünk le és gombócokat formálunk. Egymás mellé (nem túl közel) tesszük a tepsiben. Fakanál nyelével 1 cm mély lyukat fúrunk a közepébe. Ettől a gombóc is egy kicsit ellaposodik, de ilyennek kell lennie.

4. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük. Akkor jó, ha kicsit megpirul a teteje.

5. Az 5 dkg porcukrot, kristálycukrot és vaníliás cukrot egy lezárható dobozba tesszük. Ebbe rakunk 4-5 frissen kisült ökörszemet és óvatosan összerázzuk. Ezt a műveletet addig ismételjük, amíg minden sütit meg nem forgattunk a cukros keverékben.ökörszem recept

6. A lekvárt felforrósítjuk és az apró sütik közepébe csepegtetjük.

7. Akkor a legfinomabb, ha 1-2 napot össze tud érni az ökörszemünk. Vigyázat, ha egyszer elkezdjük enni, akkor nem lehet abbahagyni.

 

 

Próbáljátok ki ti is, mert garantáltan sikere lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük