Ezt a sütit már jó pár éve sütöttem először. Óriási sikere volt. Azóta egy évben sem maradhat ki a karácsonyi apró sütik sorából. Az ökörszemből mindig dupla adagot szoktam sütni, de az is nehezen éri meg a karácsonyt.
A dió teszi karácsonyivá és igazán nagyon finommá a tésztát.
Hozzávalók: (Szimpla adaghoz ebből kb. 50 darab lesz. Ha nagy a család érdemes rögtön dupla adagot sütni.)
- 35 dkg liszt
- 14 dkg porcukor
- 14 dkg darált dió
- 1/2 kk fahéj
- 28 dkg margarin
- 1/2 üveg barack lekvár
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg kristálycukor
- 1 cs. vaníliás cukor
Elkészítés:
1. A margarint habosra keverjük (előtte kicsit megmelegíthetjük mikróban, hogy könnyebben tudjunk dolgozni). Hozzá adjuk a porcukrot, majd a diót és a fahéjat.
2. Apránként hozzáadjuk a lisztet, majd összegyúrjuk. Összeállítva a hűtőbe tesszük 1 órára pihenni, de az se árt neki, ha egy éjszakát áll.
3. A tésztából diónyi darabokat csípünk le és gombócokat formálunk. Egymás mellé (nem túl közel) tesszük a tepsiben. Fakanál nyelével 1 cm mély lyukat fúrunk a közepébe. Ettől a gombóc is egy kicsit ellaposodik, de ilyennek kell lennie.
4. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük. Akkor jó, ha kicsit megpirul a teteje.
5. Az 5 dkg porcukrot, kristálycukrot és vaníliás cukrot egy lezárható dobozba tesszük. Ebbe rakunk 4-5 frissen kisült ökörszemet és óvatosan összerázzuk. Ezt a műveletet addig ismételjük, amíg minden sütit meg nem forgattunk a cukros keverékben.
6. A lekvárt felforrósítjuk és az apró sütik közepébe csepegtetjük.
7. Akkor a legfinomabb, ha 1-2 napot össze tud érni az ökörszemünk. Vigyázat, ha egyszer elkezdjük enni, akkor nem lehet abbahagyni.
Próbáljátok ki ti is, mert garantáltan sikere lesz.