Miért szeretjük a piskótatekercset?
A piskótatekercset azért szeretjük, mert egyszerű és gyorsan elkészíthető és persze, mert nagyon finom.
Ha nincs sok időd a desszert elkészítésére, akkor készíts piskótatekercset. Olyan egyszerű, hogy kezdő háziasszonyok is nekiállhatnak!
A piskótatekercs receptje:
A hagyományos ahány tojás, annyi kanál cukor és liszt piskótatekercs receptet szoktam használni.
Egy gáztepsihez 6 tojásból készítem a piskótatekercset, de ha ti vékonyabban szeretitek, akkor készítheted 4 tojásból is, csak akkor a többi hozzávalót is arányosítsd!
Hozzávalók:
- 6 tojás
- 6 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
- csipet só
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 üveg sűrű lekvár
- porcukor
A piskótatekercs elkészítése:
- A tojásokat szétválasztjuk.
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- A fehérjét kézi robotgéppel kemény habbá verjük. Figyeljünk rá, hogy amikor kezd keményedni a hab, akkor ne verjük tovább. Ellenkező esetben sütés közben összeeshet a piskóta.
- Hozzáadjuk a cukrot, azzal is verjük egy kicsit.
- A következő lépésben a tojásfehérje habhoz adjuk a tojások sárgáját.
- A lisztet átszitáljuk, elkeverjük a sóval és a sütőporral.
- Végül a lisztes keveréket kanalanként adjuk a habhoz és a legalacsonyabb fokozaton oszlatjuk el a habban. Ügyeljünk rá, hogy ne maradjanak benne lisztcsomók.
- Sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük és egyenletesen eloszlatjuk.
- Az előmelegített sütőben 25 percig sütjük.
- Ha megsült, még melegen kiborítjuk a tepsiből, lehúzzuk róla a sütőpapírt és konyharuhára fektetjük.
- A konyharuhával együtt szorosan feltekerjük és hagyjuk így kihűlni.
- A piskótatekercset a legegyszerűbb lekvárral tölteni. Ehhez válasszunk jó sűrű lekvárt. Kenés előtt érdemes robotgéppel kikeverni a lekvárt, így könnyebben tudunk vele dolgozni.
- A kihűlt piskótatekercset kitekerjük, gazdagon megkenjük a lekvárral, majd visszatekerjük.
- Tálalás előtt a piskótatekercset megszórhatjuk porcukorral.
Tipp: A piskótatekercset nemcsak lekvárral tölthetjük, hanem mogyorókrémmel, pudinggal, vagy a tortából megmaradt krémmel is.