Rózsafánk recept

A rózsafánk különleges formájával lóg ki a sorból a különböző fánkok közül. Nagyon látványos és finom csemege, amivel nem csak farsangkor bűvölheted el a családot.

A tésztája könnyen elkészíthető gyúrt tészta, pihentetni sem kell, csak össze kell dolgozni a hozzávalókat, kinyújtani a tésztát és már lehet is szaggatni a rózsafánk szirmokat. Az összeillesztés után süsd ki a fánkokat forró olajban, hintsd meg porcukorral és tálald lekvárral!

Rózsafánk recept
A rózsafánk hozzávalói:
  • 30 dkg liszt
  • 3 db tojás ( 2 egész és egy sárgája a tésztába, a maradék fehérje a kenéshez kell)
  • 1 evőkanál tejföl
  • csipet só
  • 5 dkg vaj/margarin
  • 5 dkg porcukor
  • egy kis rum
  • olaj a sütéshez, porcukor a szóráshoz, lekvár
Rózsafánk készítés:
  1. A lisztet a porcukorral és a sóval keverd el. Add hozzá a tojásokat, a tejfölt és az olvasztott margarint. A tésztát dolgozd össze!

  2. Nyújtsd ki a tésztát kb. 3 mm vastagra.
  3. Szaggass ki 3 méretben köröket a tésztából. Kb. 5-4-3 cm átmérőjűeket.

  4. A köröket vágd be kicsit négy helyen késsel.
  5. A körök közepét kend le tojásfehérjével, így jól ráragad a következő tészta.
  6. A nagy körre helyezd rá a közepes méretűt, majd a legkisebbet, a bevágások lehetőleg ne essenek egy helyre.
  7. A tésztarózsák közepét nyomd be a fakanál végével.

  8. Bő, forró olajba a virág tetejével lefelé kezdd el sütni a fánkokat. Sülés során a szirmok kinyílnak, ezért egyszerre csak pár darabot süss!
  9. Kb. 2 perc után forgasd meg a fánkokat és a másik felüket is süsd két percig.
  10. Szedd ki a kész rózsafánkokat papírtörlőre, majd szórd meg porcukorral őket.
  11. A közepükbe tegyél egy kis lekvárt!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük