Ha egy jó kis sós ropogtatni valóra vágyom vagy a vendégeknek sörkorcsolyát szeretnék kínálni ezt, mindig ezt a sajtos párnácska receptet készítem el, mert nagyon egyszerű megcsinálni ezt a sós süteményt és nagy sikere szokott lenni. Ha nagyobb vendégség jön és biztosra akarok menni, akkor dupla adagot sütök a sajtos párnácskákból.
Sajtos párnácska hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 22 dkg margarin
- 3 dl tejföl
- 1 tk. só
- 1 tojás
- 20 dkg sajt
Sajtos párnácska elkészítése:
- A margarint, a sót és a tejfölt jól kikeverjük. Hozzáadjuk a lisztet és cipót készítünk belőle. Elég lágy tésztát kapunk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Ha nincs ennyi időnk, akkor elég csak egy órára is.
- A hűtőből kivéve kinyújtjuk. (A deszkát jól lisztezzük meg, mert egy kicsit ragadós a tészta!)
- Közben a sütőt előmelegítjük 170 fokra.
- Kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Tojással megkenjük, rászórjuk a reszelt sajtot.
- Derelye vágóval, vagy késsel elvagdossuk. Én rombusz alakúra szoktam vágni vagy ahogy épp sikerül, de készíthettek belőle akár rudacskákat is.
- Az előmelegített sütőben kb. negyed órát sütjük. Amikor szép piros a teteje, akkor már el is készült a sajtos párnácska.
Vigyázat! Ha egyszer elkezded enni, nem lehet abbahagyni!
Próbáljátok ki ti is! Jó sütést!