Somogy kocka

A Somogy kocka nálunk – Somogy megyében – gyakran kerül asztalra jeles napokon. Igazán finom, krémes sütemény. Nagyon kiadós, remek választás, ha nagy vendégsereget várunk.

A Somogy kocka receptje

Somogy kocka hozzávalói:

Barna piskótához:

  • 7 tojás
  • 7 evőkanál cukor
  • 2 csomag puncs pudingpor
  • 1 csomag csokoládé pudingpor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • csipet só

Sárga piskótához:

  • 4 tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál liszt
  • 1/2 sütőpor
  • csipet só

Hozzávalók a Somogy kocka krémjéhez:

  • 5 dl tej
  • 5 evőkanál liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 2 tojás sárgája
  • 3 evőkanál keserű kakaópor
  • 1 evőkanál rumaroma

Díszítéshez:

  • tortadara vagy csokireszelék

A Somogy kocka elkészítése:

  1. Először a barna piskótát készítjük el:
    1. A sütőt előmelegítjük 170°C-ra.
    2. A tojásokat szétválasztjuk.
    3. A fehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot.
    4. A tojások sárgájával is egy rövid ideig verjük.
    5. A pudingporokat elkeverjük a sóval és a sütőporral
    6. A száraz anyagokat óvatosan a habhoz keverjük.
    7. Sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe tesszük. (Én 38*22 cm-es tepsit használtam)
    8. Az előmelegített sütőbe tesszük és 35-40 percig készre sütjük. Hagyjuk kihűlni.
  2. A sárga piskótánál is hasonlóan járunk el:
    1. A tojásokat szétválasztjuk.
    2. A fehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot.
    3. A tojások sárgájával is egy rövid ideig verjük.
    4. A lisztet elkeverjük a sóval és a sütőporral
    5. A száraz anyagokat óvatosan a habhoz keverjük.
    6. Sütőpapírral bélelt közepes tepsibe tesszük. (Használjuk azt a tepsit, amit a barna piskótánál, hogy egyforma legyen a méretük.)
    7. Az előmelegített sütőbe tesszük és 30-35 percig készre sütjük. Hagyjuk kihűlni.
  3. Elkészítjük a Somogy kocka krémjét:
    1. A lisztet a kakaóporral, a porcukorral, a tojások sárgájával és kevés tejjel simára keverjük.
    2. A maradék tejet a tűzhelyen megmelegítjük, hozzáadjuk a lisztes, kakaós keveréket.
    3. Állandó keverés mellett sűrűre főzzük, hagyjuk kihűlni, belekeverjük a rumaromát.
    4. A vajat (vagy margarint) kikeverjük, kanalanként hozzákeverjük a kihűlt, főzött krémet és alaposan összekeverjük. (Fontos, hogy azonos hőmérsékletűek legyenek, hogy szép sima legyen a krém).
  4. A Somogy kocka összeállítása:
    1. A kakaós piskótát 2 lapra vágjuk. Az egyiket a tálca aljára tesszük.
    2. A krémet 4 részre osztjuk, az 1/4-ét a kakaós lapra kenjük.
    3. A krém tetejére tesszük a sárga piskótát, erre is rákenjük a krém 1/4-ed részét.
    4. Végül rátesszük a másik kakaós piskóta lapot. A krém 1/4-ed részével bevonjuk a süti tetejét és oldalát.
    5. Egy éles késsel bejelöljük a kockák helyét, ahol el fogjuk vágni a Somogy kockát, a legjobb, ha már fel is szeleteljük, hogy később ne legyen rá gond.
    6. A krém tetejére tortadarát szórunk vagy csokoládét reszelünk.
    7. A maradék krémet egy csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük.
    8. Minden kocka közepére egy krémtuffot nyomunk.

Nagyon dekoratív és kiadós sütemény. Lakodalmas sütinek is remek választás!

Comments

  1. Egész jól sikerült de a krémet nem tudtam rendesen ősze főzni mert le akart égni a lábas alja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük