A Somogy kocka nálunk – Somogy megyében – gyakran kerül asztalra jeles napokon. Igazán finom, krémes sütemény. Nagyon kiadós, remek választás, ha nagy vendégsereget várunk.
A Somogy kocka receptje
Somogy kocka hozzávalói:
Barna piskótához:
- 7 tojás
- 7 evőkanál cukor
- 2 csomag puncs pudingpor
- 1 csomag csokoládé pudingpor
- 1/2 csomag sütőpor
- csipet só
Sárga piskótához:
- 4 tojás
- 4 evőkanál cukor
- 4 evőkanál liszt
- 1/2 sütőpor
- csipet só
Hozzávalók a Somogy kocka krémjéhez:
- 5 dl tej
- 5 evőkanál liszt
- 15 dkg porcukor
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 2 tojás sárgája
- 3 evőkanál keserű kakaópor
- 1 evőkanál rumaroma
Díszítéshez:
- tortadara vagy csokireszelék
A Somogy kocka elkészítése:
- Először a barna piskótát készítjük el:
- A sütőt előmelegítjük 170°C-ra.
- A tojásokat szétválasztjuk.
- A fehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot.
- A tojások sárgájával is egy rövid ideig verjük.
- A pudingporokat elkeverjük a sóval és a sütőporral
- A száraz anyagokat óvatosan a habhoz keverjük.
- Sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe tesszük. (Én 38*22 cm-es tepsit használtam)
- Az előmelegített sütőbe tesszük és 35-40 percig készre sütjük. Hagyjuk kihűlni.
- A sárga piskótánál is hasonlóan járunk el:
- A tojásokat szétválasztjuk.
- A fehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot.
- A tojások sárgájával is egy rövid ideig verjük.
- A lisztet elkeverjük a sóval és a sütőporral
- A száraz anyagokat óvatosan a habhoz keverjük.
- Sütőpapírral bélelt közepes tepsibe tesszük. (Használjuk azt a tepsit, amit a barna piskótánál, hogy egyforma legyen a méretük.)
- Az előmelegített sütőbe tesszük és 30-35 percig készre sütjük. Hagyjuk kihűlni.
- Elkészítjük a Somogy kocka krémjét:
- A lisztet a kakaóporral, a porcukorral, a tojások sárgájával és kevés tejjel simára keverjük.
- A maradék tejet a tűzhelyen megmelegítjük, hozzáadjuk a lisztes, kakaós keveréket.
- Állandó keverés mellett sűrűre főzzük, hagyjuk kihűlni, belekeverjük a rumaromát.
- A vajat (vagy margarint) kikeverjük, kanalanként hozzákeverjük a kihűlt, főzött krémet és alaposan összekeverjük. (Fontos, hogy azonos hőmérsékletűek legyenek, hogy szép sima legyen a krém).
- A Somogy kocka összeállítása:
- A kakaós piskótát 2 lapra vágjuk. Az egyiket a tálca aljára tesszük.
- A krémet 4 részre osztjuk, az 1/4-ét a kakaós lapra kenjük.
- A krém tetejére tesszük a sárga piskótát, erre is rákenjük a krém 1/4-ed részét.
- Végül rátesszük a másik kakaós piskóta lapot. A krém 1/4-ed részével bevonjuk a süti tetejét és oldalát.
- Egy éles késsel bejelöljük a kockák helyét, ahol el fogjuk vágni a Somogy kockát, a legjobb, ha már fel is szeleteljük, hogy később ne legyen rá gond.
- A krém tetejére tortadarát szórunk vagy csokoládét reszelünk.
- A maradék krémet egy csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük.
- Minden kocka közepére egy krémtuffot nyomunk.
Nagyon dekoratív és kiadós sütemény. Lakodalmas sütinek is remek választás!
Egész jól sikerült de a krémet nem tudtam rendesen ősze főzni mert le akart égni a lábas alja.
Kedves Ivett!
Erre az lehet a megoldás, hogy kisebb lángon főzöd és folyamatosan kevergeted.