Ahhoz, hogy igazi konyhatündérek és profik legyünk nem csak a főzés, a sütés terén is, ismernünk kell néhány olyan alapvető fogalmat, amelyek kisegíthetnek bennünket, ha nem adnak a receptben mindenre pontos utasítást. Mit kell tudni a sütő használata közben? Ismernünk kell persze a saját sütőnket is, hiszen sok múlhat rajta, ha nem megfelelően választjuk a hőfokot stb.
Mi is az az elősütés?
- Néha szükség van arra, hogy az omlós tésztalapot a kirakás vagy töltés előtt elősüssük. Ehhez tegyünk sütőpapírt a tészta tetejére, és terítsünk rá kb. 50 dkg száraz hüvelyest (pl. babot vagy lencsét). A tésztát 15 percig süssük. Ezután eltávolítjuk róla a hüvelyeseket és a sütőpapírt, megrakjuk a recept alapján, és készre sütjük. A hüvelyeseket lehűtve, jól záródó üvegben tárolva többször felhasználhatjuk.
Sütési hőmérsékletek: Melyik süteményt milyen hőfokon süssük?
- 100-120 °C-on a sütemény szárad. Ezt a hőmérsékletet használjuk például habcsók készítésénél.
- 170 °C-on sütjük a tortákat érzékeny feltétekkel.
- 170-190 °C-on a kevert tésztákat, a piskótákat és a homoktortát.
- 200 °C-on a feltéttel sütött tepsis süteményeket és az égetett tésztákat.
- 200-225 °C-on az aprósüteményeket és leveles tésztákat.
- Azokat a tésztákat pedig, ami nagyon magas hőmérsékletet bír 200-250 °C-on. (pl. pizza)
Milyen magasra helyezzük a sütőben a rácsot?
Az elv a következő: A sütemény közepe a sütő középvonalával egy magasságba kerüljön.
- A sütőformában sütött süteményeket és tortákat egy rácson alul sütjük.
- A lapos sütemények, mint például az omlós tésztalapok, vagy a tepsis sütemények, középen,
- az aprósütemények a felső sínen sülnek