Sütőtökös muffin

A sütőtökös muffin az egyik legegyszerűbb és legfinomabb süti.

Szó szerint csak össze kell keverni a hozzávalókat, az eredmény pedig egy illatos, puha, feledhetetlen ízélményt biztosító muffin. (Ami amúgy tökéletesen finom a képen látható krém nélkül is, így valóban nagyon egyszerűen elkészíthető.) Az eredeti receptet a Rántott hús wokban oldalán találod.

Ennek a sütőtökös muffinnak annyira puha és finoma tésztája, hogy szerintem nálad is azonnal a család kedvence lesz!

A sütőtökös muffin elkészítése tényleg nagyon egyszerű – mint általában a muffinoké. Csak keverd össze külön a száraz és a nedves hozzávalókat, öntsd egybe őket, majd a muffin formákba.

Az egyetlen kihívást Magyarországon a sütőtök püré beszerzése jelenti. Az angolszász országokban, ahonnan a sütőtökös muffin származik, ezt konzervben árulják, és szinte minden boltban kapható. Mivel itthon nehéz hozzájutni, ezért nézd meg a sütőtök püré készítését a linkre kattintva (egyáltalán nem bonyolult), hogy te is könnyen elkészíthesd otthon az igazi sütőtökös muffint.

Ebből a mennyiségből 12 darab sütőtökös muffin lesz.

Sütőtökös muffin hozzávalók:

  • 150 g liszt
  • 35 g cukor
  • 2 tk. sütőpor
  • 1,5 tk. őrölt fahéj
  • 1/4 tk. őrölt gyömbér
  • Fél tk. őrölt szerecsendió
  • Fél tk. só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tubus (150 vagy 170 g) cukrozott sűrített tej
  • 265 g (vagy 2,5 dl) sütőtök püré
  • 1 tojás
  • 6 dkg vaj (+ egy kevés a formák kivajazásához)

A sütőtökös muffin elkészítése:

  1. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra és olvaszd fel a vajat.
  2. Keverd össze egy tálban a száraz hozzávalókat: szitáld bele a lisztet, add hozzá a cukrot, sütőport, őrölt fahéjat, őrölt gyömbért, őrölt szerecsendiót, sót és a vaníliás cukrot.
  3. Nyomd bele egy másik tálba a sűrített tejet, add hozzá a sütőtök pürét és a tojást. Keverd jól el őket.
  4. Öntsd a sütőtökös krémet a lisztes keverékhez, és keverd jól el.
  5. Add hozzá az olvasztott vajat, és ezzel is keverd el.
  6. Öntsd a tésztát a jól kivajazott muffin formákba. Én nem használtam hozzá muffin papírt, nem is szükséges, de ha szeretnéd, nyugodtan tegyél a formákba. Ebből a mennyiségből ha 12 muffint készítesz, akkor kb. félig, talán egy kicsit tovább tudod megtölteni a formákat.
  7. Tedd be a muffinokat a sütőbe és süsd 25 percig.

Pár gondolat a sütőtökös muffin  hozzávalóiról:

  • Ez a sütőtökös muffin részben a felhasznált fűszerektől lesz olyan finom, ne hagyj ki egyet sem!
  • Ez egy amerikai recept, a teáskanál, negyed teáskanál stb. ott hivatalos mértékegységnek számítanak. Egy teáskanál 5 ml, ez kicsit több, mint egy hagyományos teáskanál. Ezért ha nincs pontos mércéd, akkor inkább egy kicsivel többet tegyél bele, mert alulfűszerezve könnyen ízetlen marad!
  • A sütőtökös muffinba szoktak mazsolát, esetleg aszalt áfonyát tenni, de akár apróra vágott dió, mandula is jól áll neki. Ez ízlés kérdése, én személy szerint kifejezetten szeretem ennek a muffinnak az egyszerűségében rejlő nagyszerűségét, ezért a receptben nem írtam ezeket a hozzávalókat. De ha szívesen kipróbálnád, hajrá!
  • Az eredeti recept a sűrített tej Amerikában inkább használatos, cukormentes változatát (evaporated milk) írja. Mivel ezt nálunk nem igazán lehet beszerezni, ezért átszámoltam az arányokat, és a sűrített tej magas cukortartalma miatt elég a sütibe a 3,5 dkg cukor. Ha külföldön élsz, és evaporated milket használsz, akkor 110g cukor kell bele.
  • Tipp: ha teheted, eredeti bourbon vaníliás cukrot tegyél bele. Az élmény ég és föld a vanillincukorhoz képest, nem fogod megbánni!

Sütőtökös muffin díszítése

Az igazat megvallva ez a sütőtökös muffin úgy jó, ahogy van. Ráadásul magában, mindenféle díszítés nélkül. De ha te is szeretnél olyan szép krémsajtos krémet rá, mit amilyet a fényképre csináltam, akkor ez egyszerű.

  1. Habosíts fel 6 dkg szobahőmérsékletű vajat,
  2. adj hozzá 110 g natúr krémsajtot, egy csomag vaníliás cukrot és szitálj bele 225 g porcukrot.
  3. Habverővel 2-3 percig keverd, amíg jó habos nem lesz.
  4. Fél órára tedd hűtőbe, és utána habzsákkal nyomj díszeket a muffinokra.

Az eredeti receptben szerepelt még az a lehetőség, hogy sütés előtt a muffin tészta tetejére egy tk. fahéjjal és negyed tk. őrölt szerecsendióval elkevert, 2 tk. kristálycukrot szórsz. Ez ropogós, fűszeres kérget képez a sütőtökös muffin tetején. Bevallom, nekem nem hiányzik róla.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük