Szalagos fánk

A Szalagos fánk, vagy farsangi fánk a legismertebb és legkedveltebb fánkfajta Magyarországon.

Egy egyszerű, gyors szalagos fánk recept változatot hoztam nektek. Könnyen elkészíthető, kezdőként is belevághatsz.

Én rögtön elsőre tökéletes fánkot készítettem ebből a receptből. A titkom, hogy a dagasztást és a kelesztést a kenyérsütő gépre bízom.
 

Szalagos fánk recept

Szalagos fánk hozzávalói:

  • 37 dkg liszt,
  • 1 cs. instant élesztő,
  • 1 evőkanál cukor,
  • 4-5 dkg vaj vagy margarin,
  • 2 tojás sárgája,
  • 1 tasak vaníliás cukor,
  • csipet só,
  • 2,5 dl tej,
  • 2 evőkanál rum vagy pálinka.
     

Szalagos fánk elkészítése:

  1. A szalagos fánk hozzávalóit bepakoljuk a kenyérsütő gépbe. A sorrend teljesen mindegy, arra azonban érdemes figyelni, hogy szobahőmérsékletű anyagokkal dolgozzunk.
  2. Nincs más dolgunk, mint a kenyérsütő gépet a dagasztás (dough) módba állítani. Ebben a programban a kenyérsütő összekeveri a hozzávalókat, megdagasztja és megkeleszti a fánktésztát. Ez a program az én gépemen 1 óra 35 percet vesz igénybe.
  3. A megkelt tészta elég légy lesz, de ettől még remekül lehet vele dolgozni.
  4. Lisztezett gyúrólapon 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk a fánktésztát.
  5. 6-8 cm átmérőjű fánkszaggatóval kiszaggatjuk.  
  6. Szaggatás után még 10-15 percig kelni hagyjuk a fánkokat.
  7. Egy serpenyőben napraforgó olajat hevítünk.
  8. A fánktésztát sütés előtt kézzel kicsit megnyújtjuk.
  9. Közepesen forró olajban megsütjük.
  10. Sütés után, még forrón megforgatjuk fahéjas porcukorban.
  11. Frissen önmagában vagy házi baracklekvárral kínáljuk.
     

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük