Veled is előfordult már, hogy gyorsan kellett csinálni valami vendégváró aprósütit vagy pogácsát? Nálam mindig a vajdasági sós csiga a nyerő, mert hamar elkészül, keleszteni sem kell, nagyon kiadós és napokig finom puha marad.
Vajdasági sós csiga recept:
Vajdasági sós csiga tészta hozzávalói:
- 1 cs (50 g) élesztő
- 5 dl tej
- 1 tk. cukor
- 800 g liszt
- ízlés szerint só (elhagyható)
Vajdasági sós csiga töltelék hozzávalói:
- 250 g puha vaj
- 3 tojás sárgája
- 1-1,5 ek. só
- Tetejére: tojás, sajt
Vajdasági sós csiga elkészítése:
- Az élesztőt egy kevés tejben a cukorral felfuttatjuk.
- A lisztet egy nagyobb tálba mérjük, belekeverjük a sót, hozzáöntjük az élesztőt és a maradék tejet.
- Összegyúrjuk egynemű nyújtható tésztává.
- A töltelékhez a vajat robotgép segítségével kikeverjük a tojások sárgájával és a sóval.
- A tésztát 4 részre osztjuk és nagyon vékonyra kinyújtjuk.
- A sós vaj 1/4 részével megkenjük az egészet, majd szorosan feltekerjük. Ugyanezt a műveletet elvégezzük a maradék tésztával és vajjal.
- Egy éles késsel nagyjából 2 cm-es darabokra vágjuk és így állítva sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Megkenjük tojással és megszórjuk sajttal.
- 200°C-ra előmelegített légkeveréses sütőben 15 perc alatt készre sütjük.
Próbáld ki Te is! Jó étvágyat hozzá!
Kedves Bíró Viktória! Ezt a sós süteményt én rendszeresen sütöm, mert a család kedvence. Apróbb változtatásokkal még finomabb lesz. A csiga töltelékébe a fele vajat krémsajttal lehet helyettesíteni, továbbá finom ha még pluszban 10 dkg reszelt sajtot is teszünk a töltelékbe.
Én a sajtot és vajat kikeverem, azzal töltöm 🙂 Úgy is nagyon finom ..
Az 1 élesztő, mi akart lenni? 1 dkg?
1 db élesztő, az 50 g-os.
Záró jelben ott az 50 gr élesztő…
Nagyon tetszik ez a recept. Párom nem édes szájú és a pogácsát már unom. Köszönöm a receptet.
Jó recept.