A háromszínű kuglóf mindenkit emlékeztet valamire. Engem a karácsonyra, húsvétra emlékeztet, ilyenkor mindig készült finom, omlós és illatos háromszínű kuglóf.
Nagyon egyszerű elkészíteni ezt a háromszínű kuglóf receptet és sokáig puha marad.
Háromszínű kuglóf recept:
Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 1 élesztő
- 120 g porcukor
- 500 g liszt
- 100 g vaj vagy margarin
- csipet só
- 3 tojássárgája
- fél citrom reszelt héja
- 1 púpos evőkanál kakaópor+kevés víz
- meggylé vagy piros ételfesték gél
Elkészítés:
- A tejet meglangyosítjuk, majd nagyjából 1 dl-ben egy kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
- A lisztet egy keverőtálba mérjük, hozzáadjuk a sót, a reszelt citromhéjat és a puha vajat.
- Ha az élesztő felfutott, hozzátesszük a liszthez és hozzáadjuk a tojások sárgáját is.
- Laza tésztát gyúrunk belőle.
- Háromfelé osztjuk, az egyikbe a vízzel elkevert kakaóport gyúrjuk, a másikba a színezéket, a harmadikat hagyjuk „fehéren”. Ha valamelyik ragacsos lenne, kevés lisztet adhatunk még hozzá.
- Letakarva fél órát pihentetjük.
- A cipókat hosszúkásra sodorjuk és összefonjuk, így tesszük a kuglóf formába. Megint letakarjuk és legalább fél órát kelesztjük.
- Ha megkelt, megkenjük egy kevés tojással és 180°C-os sütőben 50 perc alatt megsütjük.
- Hagyjuk a formában kihűlni.
Próbáld ki Te is!