Linzer kosárka recept
Gyerekkorunk egyik kedvenc süteménye a roppanós, omlós kosárka különböző finom töltelékkel. A linzer tésztából készült kosárkákat megtöltheted sokféle finomsággal. Diós habbal, mákos habbal, főzött csokikrémmel, pudingokkal, díszítheted a kosárkákat apró cukorkákkal, gyümölcsökkel, csoki díszekkel
Ahhoz, hogy jól sikerüljenek a kosárkáid, szükséged lesz egy bevált receptre, amit nem tudsz elrontani és pár kosárka formára. A hagyományos linzer kosárkák elkészítése igazán egyszerű, ha szereted a nagymama sütijeit felidéző édességeket bátran kezdj hozzá!
A linzer kosárka receptje:
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 12 dkg porcukor
- 20 dkg vaj, vagy margarin
- 1 egész tojás + egy tojássárgája
- csipet só
- kis vaníliás cukor
- egy kis reszelt citromhéj
A linzer kosárkák elkészítése:
-
Mérd ki a hozzávalókat és tedd őket egy tálba! Morzsold el a zsiradékot a liszttel, porcukorral, dolgozd össze a többi hozzávalóval! Miután összeállt a tészta tedd a hűtőbe kicsit pihenni!
-
A tésztát nyújtsd ki 3-4 mm vastagra! A kosárka formákat nem kell kikenned semmivel, mert a tészta elegendő zsiradékot tartalmaz, így nem fog beleragadni a kisült kosárka a formába.
-
Legegyszerűbben úgy tudod a kosárkákba varázsolni a tésztát, ha keresel egy méretben passzoló kör alakú kiszúrót, amivel kiszúrod a kosárka tésztákat. Ez a kiszúró lehet cakkos vagy sima szélű is.
-
A kiszúrt korongokat nyomkodd bele a kosárka formákba!
-
A sütőt melegítsd elő 180 °C–ra, a sütőlemezre helyezett kosárkákat tedd be sülni! Amikor színt kap a tészta kész is vagy.
-
A fém kosárka formából egy határozott mozdulattal ki tudod „koccintani” a tésztákat.
- Miután kihűltek a tészták, megtöltheted a kosárkákat különböző finom krémekkel, habokkal.
Az elkészült kosárkák – a tölteléktől függően – több napig eltarthatóak, egy lezárt fémdobozban sokáig elállnak.
Igazán jól néz ki a diós kosárka. Egész fiatal korom óta készítem én is, de egy teljesen más recept alapján . Az én tésztám szalalkálival készül, és már az elején megtöltöm a kosárkákat és együtt sütöma töltelékkel. Ugyanúgy készítem túrótöltelékkel is.Mindenki nagyon szereti.
A családomnak biztosan nagy örömöt jelentene a linzertésztás változat is. Köszönöm a receptet, legközelebb majd így készítem el.
Ha nekem nincs ilyen fém kosárkám, akkor szilikon muffin formában is meg tudom így sütni?
Igen, abban is teljesen jól elkészül. 🙂
Ugyan ebből a tésztából készíthetek tartellét?
Igen
Richtarek Káróly
Hol tudok ilyen fém kosárkákat venni,,,, ÍRJA MEG – HA VALAKI TUDJA…..NAGYON MEGKÖSZÖNÖM!!!!
Kedves Veronika!
Itt lehet beszerezni a kosárka sütőformát:
https://www.sussvelem.com/kosarka-sutoforma