Muffin sütőforma használata

Számos muffin sütőformát találunk a boltok polcain. Legyen az tapadásmentes teflon, szilikon, kerámia bevonatos, ismernünk kell, hogyan használhatjuk. A muffin sütőforma használata nagyon egyszerű, ha tudunk pár praktikát.

Szilikon muffinsütők:

A szilikon muffin sütőforma népszerűségének titka, hogy rengeteg formában megjelenhetnek, nagy a hőállóságuk és rugalmasak. A szilikon muffin sütőformák használata nem bonyolult, elég, ha az alábbi dolgokra figyelsz és sok örömöd lesz bennük.

A szilikon muffin sütőformákat első használat előtt alaposan mossuk el meleg mosószeres vízzel, töröljük szárazra és kenjük ki bőségesen zsiradékkal. Erre legközelebb már csak akkor lesz szükség, ha a forma nagyon kiszáradna, de ez ritkán fordul elő.

Jó tanácsok a szilikon muffin sütőformák használatához

  • Az üres szilikon formát tegyük a sütőrácsra vagy tepsire, mielőtt beletennénk a tésztát, mert az anyaga lágy, így könnyen kiborulhat belőle a sütés előtt a tészta.
  • Ha hűtött ételt készítünk a szilikon formában, akkor előtte hideg vízzel öblítsük ki.
  • Védjük a szilikon formánkat a közvetlen hőhatástól, azaz, ne érintkezzen nyílt lánggal.
  • A szilikon formába késsel vagy éles eszközzel soha ne vágjunk, mert megsérülhet.
  • A szilikon muffin sütőformából akkor lehet a legszebben kivenni a desszertet, ha sütés után megvárjuk, hogy teljesen kihűljön a formában.
  • Ha szeretnéd, hogy a sütemény minél jobban felvegye a szilikon sütőformád alakját, jól látszanak az apró részletek is, akkor használj olyan receptet, amibe zsiradék is szerepel.
  • A szilikon formák könnyen tisztíthatóak. Érdemes őket kézzel elmosni, mert így marad bennük minimális mennyiségű zsiradék, nem száradnak ki. Sokukat mosogatógépbe is tehetjük, de az élettartam megnövelés érdekében én inkább a kézi mosogatást ajánlom.
  • Sütésre és fagyasztásra egyaránt jól használhatjuk őket. Figyeljünk arra, hogy csak a terméken szereplő hőállósági tartományban használjuk a szilikon sütőformát.

Tapadásmentes sütőformák (kerámia, teflon):

  • A tapadásmentes és kerámia bevonatú sütőformákat könnyen használhatjuk alacsony zsírtartalmú ételek készítéséhez is.
  • A kerámia bevonat egyenletes hőelosztást biztosít.
  • Tisztításuk pofon egyszerű.
  • A kerámia bevonatos sütőformák környezetbarát anyagokat tartalmaznak, melyek nem károsak az egészségre.
  • Jól tűrik a magas hőmérsékletet.
  • Hamarabb elkészül benne az étel, mint a hagyományos edényekben.
  • Bár nagyon tartós, az éles kések felsérthetik a felületét, használjunk fából vagy műanyagból készült eszközöket a kerámia bevonatos sütőformákhoz.
  • Mosogatógépben is mosható, de a kézi mosogatás is bőven elegendő, mert nem marad rajta olajos filmréteg, és áztatást sem igényel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük