Diós kosárka
Szereted a lakodalmas sütiket? A hagyományos ízeket? A diós kosárka mondhatni igazi hungarikum. Finom linzer kosárka és bele egy finom habos diókrém, ennyire egyszerű, a vége mégis egy fantasztikus sütemény.
A diós kosárka receptje nem titok, készítsd el te is ezt az egyszerű, de nagyszerű sütit.
A linzer kosárka receptjét megtalálod ezen a linken–> Linzer kosárka recept
A diós kosárka töltelékének receptje (kb. 20 db kosárkába)
A diós hab elkészítéséhez szükséges alapanyagok:
- 25 dkg cukor
- 20 dkg darált dió
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 tojásfehérje
- egy csipet só
- víz
A diós hab elkészítése:
- A tojásfehérjéket egy csipet sóval verd kemény habbá, közben adagold hozzá a vaníliás cukrot.
- A cukrot tedd egy lábosba és önts rá annyi vizet, hogy éppen csak ellepje a cukrot. Forrald fel a keveréket és forrástól számítva kb. még két percig forrald a szirupot.
- Indítsd újra a robotgépet a tojásfehérjehabbal és fokozatosan csorgasd bele a fehérjébe a cukorszirupot. Addig keverd, amíg szinte ki nem hűl a keverőtál oldala.
- A darált diót forgasd bele a tojásfehérjehabba.
A diós kosárka betöltése:
A diós habot kiadagolhatod nyomózsákból, vagy egyszerűen kanállal is megtöltheted a kosárkákat. Az ilyen módon elkészített tojásfehérjehab már kapott hőkezelést, így nem szükséges már tovább sütni.
De ha igazi roppanósra szeretnéd a habot, még beteheted a megtöltött kosárkákat kicsit egy felfűtött, majd elzárt sütőbe, így kicsit megszárad a diós hab és még finomabb lesz.
Tipp: díszítheted a diós kosárkák tetejét egy-egy szem dióbéllel.
Nekem van egy ehhez hasonló, de mégis egészen más diós kosárka receptem. Ezt még nem próbáltam, de az enyém igazi finom. Néha még kakaó mázzal is leöntöm a tetejét.
És ugyanazt túrótöltelékkel is el szoktam készíteni. Mindkettő igazi finomság…