Az emberek többsége imádja a pizzát.
Tudtad, hogy otthon is egyszerűen készíthetsz pizzatésztát?
Ez az egyszerű pizzatészta recept azért a kedvencem, mert nem kell sokat pepecselni vele.
Én egyszerűen csak bedobálom a hozzávalókat a kenyérsütő gépbe, ami megdagasztja és keleszti helyettem. Természetesen készítheted a robotgép dagasztókarjával, vagy kézzel is. Úgy egy kicsit tovább tart.
Egyszerű pizzatészta hozzávalói:
- 50 dkg liszt
- 3 dl langyos víz
- 1 tasak porélesztő
- 3 evőkanál olíva olaj
- 1 teáskanál oregánó (szárított)
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál cukor
Egyszerű pizzatészta elkészítése:
- A pizzatészta hozzávalóit kimérem és egymás után a kenyérsütő gép edényébe helyezem. Először a liszt kerüljön bele, a többi alapanyag sorrendje teljesen mindegy.
- A kenyérsütő gépet dagasztás és kelesztés (nálam dough felirat szerepel) módba állítom.
- Arra kell számítani, hogy kb. másfél óráig eltart amíg a gép megdagasztja és keleszti a pizzatésztát. (De ez idő alatt mi szabadon tehetjük a dolgunkat.)
- Ha a kenyérsütő gép jelzi, hogy elkészült, akkor kiveszem a pizzatésztát és néhány mozdulattal két cipót formálok
belőle.
- A pizzaformát kikenem kevés olajjal.
- A cipót korong alakúra nyújtom és a pizza formába helyezem.
- A pizzatésztát megkenem pizzakrémmel és megpakolom mindenféle finomsággal.
- Előmelegített sütőben 15-25 percig sütöm.
Néhány hasznos tanács és megjegyzés az egyszerű pizzatészta recepthez:
- Ebből az adagból nekem 2 db 32 cm-es pizza szokott elkészülni, úgy hogy közepesen vastag a tésztája.
- Ha normál méretű kenyérsütő géped van, akkor ennél nagyobb adagot ne tegyél bele, mert nem lesz hely a keléshez. Én ha tudom, hogy több pizzát szeretnék készíteni, akkor inkább kétszer megpakolom a gépet. A nyers pizzatésztát egy dobozba teszem a hűtőbe felhasználásig. Mindig frissen sütöm.
- A hozzávalók kimérése maximum 2 percet vesz igénybe a nyújtás és a hozzávalók előkészítése, felhelyezése legfeljebb 10 percig tart. Így 12 perc munkával lesz két extra finom pizzád!
- Kerámia bevonatos pizzaformában nagyon finom ropogósra sül az alja, mégis puha marad a teteje a pizzának. Az egyik pizzéria szokott vásárolni tőlünk ilyen pizza sütőformát és nagyon dicsérik! Én is a sütőformában sütöttem ezt a pizzát és tényleg nagyon finom lett.
- Hallottál már a pizzakőről? Én először Jamie Oliver műsorában hallottam róla, hogy a házi pizza sütéshez legjobb pizzakövet használni. A Süss Velem kínálatában is megtalálod! Próbáld ki te is!
Tipp: Próbáld ki Jamie Oliver pizzatészta receptjét is!