Linzer kosárka recept

kisült linzer kosárkák

Linzer kosárka recept

Gyerekkorunk egyik kedvenc süteménye a roppanós, omlós kosárka különböző finom töltelékkel. A linzer tésztából készült kosárkákat megtöltheted sokféle finomsággal. Diós habbal, mákos habbal, főzött csokikrémmel, pudingokkal, díszítheted a kosárkákat apró cukorkákkal, gyümölcsökkel, csoki díszekkel

Ahhoz, hogy jól sikerüljenek a kosárkáid, szükséged lesz egy bevált receptre, amit nem tudsz elrontani és pár kosárka formára. A hagyományos linzer kosárkák elkészítése igazán egyszerű, ha szereted a nagymama sütijeit felidéző édességeket bátran kezdj hozzá!

linzer kosárka készítése montázs

A linzer kosárka receptje:

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 12 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj, vagy margarin
  • 1 egész tojás + egy tojássárgája
  • csipet só
  • kis vaníliás cukor
  • egy kis reszelt citromhéj

A linzer kosárkák elkészítése:

  1. Mérd ki a hozzávalókat és tedd őket egy tálba! Morzsold el a zsiradékot a liszttel, porcukorral, dolgozd össze a többi hozzávalóval! Miután összeállt a tészta tedd a hűtőbe kicsit pihenni!
    linzer kosárka hozzávalói

    linzer kosárka tésztája pihentetés

  2. A tésztát nyújtsd ki 3-4 mm vastagra! A kosárka formákat nem kell kikenned semmivel, mert a tészta elegendő zsiradékot tartalmaz, így nem fog beleragadni a kisült kosárka a formába.

  3. Legegyszerűbben úgy tudod a kosárkákba varázsolni a tésztát, ha keresel egy méretben passzoló kör alakú kiszúrót, amivel kiszúrod a kosárka tésztákat. Ez a kiszúró lehet cakkos vagy sima szélű is.

    linzer kosárka tészta szaggatása

  4. A kiszúrt korongokat nyomkodd bele a kosárka formákba!

    linzer kosárka tészta benyomkodása a formába

  5. A sütőt melegítsd elő 180 °Cra, a sütőlemezre helyezett kosárkákat tedd be sülni! Amikor színt kap a tészta kész is vagy.

  6. A fém kosárka formából egy határozott mozdulattal ki tudod “koccintani” a tésztákat.

    kosárka kipattintása

  7. Miután kihűltek a tészták, megtöltheted a kosárkákat különböző finom krémekkel, habokkal.kisült linzer kosárkák

Az elkészült kosárkák – a tölteléktől függően – több napig eltarthatóak, egy lezárt fémdobozban sokáig elállnak.

Comments

  1. Igazán jól néz ki a diós kosárka. Egész fiatal korom óta készítem én is, de egy teljesen más recept alapján . Az én tésztám szalalkálival készül, és már az elején megtöltöm a kosárkákat és együtt sütöma töltelékkel. Ugyanúgy készítem túrótöltelékkel is.Mindenki nagyon szereti.
    A családomnak biztosan nagy örömöt jelentene a linzertésztás változat is. Köszönöm a receptet, legközelebb majd így készítem el.

  2. Ha nekem nincs ilyen fém kosárkám, akkor szilikon muffin formában is meg tudom így sütni?

  3. Hol tudok ilyen fém kosárkákat venni,,,, ÍRJA MEG – HA VALAKI TUDJA…..NAGYON MEGKÖSZÖNÖM!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük