Szeretnél egy igazán finom szalonnás pogácsa receptet, amit mindenki imád? Próbáld ki ezt!
Szalonnás pogácsa hozzávalók:
- 50 dkg liszt,
- 1 evőkanál cukor,
- 2,5 dkg friss élesztő (vagy 1 csomag szárított élesztő),
- 1 evőkanál só,
- 25 vaj vagy margarin,
- 2 egész tojás,
- 2 tojássárgája,
- 1 dl tej,
- 10 dkg 20%-os tejföl,
- kevés zabpehely (elhagyható),
- 12 dkg szalonna.
Szalonnás pogácsa elkészítése:
- A szalonnát apró kockákra vágjuk és megpirítjuk. Hajuk kihűlni.
- A tejet meglangyosítjuk. A cukrot, 1 evőkanál lisztet és az élesztőt belerakjuk, elkeverjük és langyos helyre tesszük.
- A lisztet elmorzsoljuk a puha vajjal, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojásokat, a szalonna kockákat, a tojássárgákat és a tejfölt és tésztát gyúrunk belőle.
- 20 percig langyos helyen pihentetjük.
- Kinyújtjuk a tésztát 2 ujjnyi vastagra és az oldalait behajtjuk, majd ismét pihentetjük. Ezt a műveletet még egyszer ismételjük.
- Végül a tésztát 1,5- 2 cm vastagra nyújtjuk. 5 cm-es pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük 1-2 cm távolságra egymástól.
- A pogácsák tetejét megkenjük elhabart tojással. A tetejüket megszórhatjuk zabpehellyel.
- 180ºC-ra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.
Ebből a mennyiségből 2 tepsi (kb 40 db) szalonnás pogácsa lett, ami fénysebességgel el is fogyott.