Szalonnás pogácsa

Szeretnél egy igazán finom szalonnás pogácsa receptet, amit mindenki imád? Próbáld ki ezt!

Szalonnás pogácsa hozzávalók:

  • 50 dkg liszt,
  • 1 evőkanál cukor,
  • 2,5 dkg friss élesztő (vagy 1 csomag szárított élesztő),
  • 1 evőkanál só,
  • 25 vaj vagy margarin,
  • 2 egész tojás,
  • 2 tojássárgája,
  • 1 dl tej,
  • 10 dkg 20%-os tejföl,
  • kevés zabpehely (elhagyható),
  • 12 dkg szalonna.

Szalonnás pogácsa elkészítése:

  1. A szalonnát apró kockákra vágjuk és megpirítjuk. Hajuk kihűlni.
  2. A tejet meglangyosítjuk. A cukrot, 1 evőkanál lisztet és az élesztőt belerakjuk, elkeverjük és langyos helyre tesszük.
  3. A lisztet elmorzsoljuk a puha vajjal, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojásokat, a szalonna kockákat, a tojássárgákat és a tejfölt és tésztát gyúrunk belőle.
  4. 20 percig langyos helyen pihentetjük.
  5. Kinyújtjuk a tésztát 2 ujjnyi vastagra és az oldalait behajtjuk, majd ismét pihentetjük. Ezt a műveletet még egyszer ismételjük.
  6. Végül a tésztát 1,5- 2 cm vastagra nyújtjuk. 5 cm-es pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
  7. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük 1-2 cm távolságra egymástól.
  8. A pogácsák tetejét megkenjük elhabart tojással. A tetejüket megszórhatjuk zabpehellyel.
  9. 180ºC-ra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.

Ebből a mennyiségből 2 tepsi (kb 40 db) szalonnás pogácsa lett, ami fénysebességgel el is fogyott.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük