Ökörszem recept

Ezt a sütit már jó pár éve sütöttem először. Óriási sikere volt. Azóta egy évben sem maradhat ki a karácsonyi apró sütik sorából. Az ökörszemből mindig dupla adagot szoktam sütni, de az is nehezen éri meg a karácsonyt.

A dió teszi karácsonyivá és igazán nagyon finommá a tésztát.

Hozzávalók: (Szimpla adaghoz ebből kb. 50 darab lesz. Ha nagy a család érdemes rögtön dupla adagot sütni.)
  • 35 dkg liszt
  • 14 dkg porcukor
  • 14 dkg darált dió
  • 1/2 kk fahéj
  • 28 dkg margarin
  • 1/2 üveg barack lekvár
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
Elkészítés:

1. A margarint habosra keverjük (előtte kicsit megmelegíthetjük mikróban, hogy könnyebben tudjunk dolgozni). Hozzá adjuk a porcukrot, majd a diót és a fahéjat.

2. Apránként hozzáadjuk a lisztet, majd összegyúrjuk. Összeállítva a hűtőbe tesszük 1 órára pihenni, de az se árt neki, ha egy éjszakát áll.

ökörszem recept3. A tésztából diónyi darabokat csípünk le és gombócokat formálunk. Egymás mellé (nem túl közel) tesszük a tepsiben. Fakanál nyelével 1 cm mély lyukat fúrunk a közepébe. Ettől a gombóc is egy kicsit ellaposodik, de ilyennek kell lennie.

4. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük. Akkor jó, ha kicsit megpirul a teteje.

5. Az 5 dkg porcukrot, kristálycukrot és vaníliás cukrot egy lezárható dobozba tesszük. Ebbe rakunk 4-5 frissen kisült ökörszemet és óvatosan összerázzuk. Ezt a műveletet addig ismételjük, amíg minden sütit meg nem forgattunk a cukros keverékben.ökörszem recept

6. A lekvárt felforrósítjuk és az apró sütik közepébe csepegtetjük.

7. Akkor a legfinomabb, ha 1-2 napot össze tud érni az ökörszemünk. Vigyázat, ha egyszer elkezdjük enni, akkor nem lehet abbahagyni.

 

 

Próbáljátok ki ti is, mert garantáltan sikere lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük