Vajdasági sós csiga

Veled is előfordult már, hogy gyorsan kellett csinálni valami vendégváró aprósütit vagy pogácsát? Nálam mindig a vajdasági sós csiga a nyerő, mert hamar elkészül, keleszteni sem kell, nagyon kiadós és napokig finom puha marad.

vajdasági sós csiga4

Vajdasági sós csiga recept:

Vajdasági sós csiga tészta hozzávalói:
  • 1 cs (50 g) élesztő
  • 5 dl tej
  • 1 tk. cukor
  • 800 g liszt
  • ízlés szerint só (elhagyható)
Vajdasági sós csiga töltelék hozzávalói:
  • 250 g puha vaj
  • 3 tojás sárgája
  • 1-1,5 ek. só
  • Tetejére: tojás, sajt
Vajdasági sós csiga elkészítése:
  1. Az élesztőt egy kevés tejben a cukorral felfuttatjuk.
  2. A lisztet egy nagyobb tálba mérjük, belekeverjük a sót, hozzáöntjük az élesztőt és a maradék tejet.
  3. Összegyúrjuk egynemű nyújtható tésztává.
  4. A töltelékhez a vajat robotgép segítségével kikeverjük a tojások sárgájával és a sóval.
  5. A tésztát 4 részre osztjuk és nagyon vékonyra kinyújtjuk.
  6. A sós vaj 1/4 részével megkenjük az egészet, majd szorosan feltekerjük. Ugyanezt a műveletet elvégezzük a maradék tésztával és vajjal.
  7. Egy éles késsel nagyjából 2 cm-es darabokra vágjuk és így állítva sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Megkenjük tojással és megszórjuk sajttal.
  8. 200°C-ra előmelegített légkeveréses sütőben 15 perc alatt készre sütjük.

Próbáld ki Te is! Jó étvágyat hozzá!

Comments

  1. Kedves Bíró Viktória! Ezt a sós süteményt én rendszeresen sütöm, mert a család kedvence. Apróbb változtatásokkal még finomabb lesz. A csiga töltelékébe a fele vajat krémsajttal lehet helyettesíteni, továbbá finom ha még pluszban 10 dkg reszelt sajtot is teszünk a töltelékbe.

  2. Nagyon tetszik ez a recept. Párom nem édes szájú és a pogácsát már unom. Köszönöm a receptet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük