Ribizlis pite

Ez egy igazán finom édes, mégis savanykás ribizlis pite recept. Nálunk pillanatok alatt elfogyott. Próbáld ki te is, mert gyorsan elkészül, olcsó és nagyon finom. A ropogós édes hab és a savanyú ribizli remek párosítása.
Ribizlis pite recept
Ribizlis pite hozzávalói:
Hozzávalók a tésztához:
  • 20 dkg liszt
  • 1 kis csomag sütőpor
  • csipet só
  • 12 dkg vaj, vagy margarin
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
  • fél citrom
Hozzávalók a ribizlis pite habos részéhez:
  • 2 tojásfehérje
  • 10 dkg cukor
  • 5 g étkezési keményítő
  • 25 dkg piros ribizli
Ribizlis pite elkészítése:
  1. A sütőt melegítsük elő 170°C-ra.
  2. A tészta elkészítéséhez egy közepes tálban keverjük össze a lisztet és a sütőport.
  3. A vajat, a cukrot, a tojássárgáját egy másik tálban keverjük össze. Reszeljük bele a citrom héját, facsarjuk bele a levét.
  4. Adjuk hozzá a lisztes keveréket és gyúrjuk össze, formáljunk belőle cipót. 30 percre tegyük hűtőbe.
  5. A piteformát kenjük ki vajjal és lisztezzük ki, vagy béleljük ki sütőpapírral.
  6. Nyújtsuk ki a tésztát 0,5-1 cm vastagságú koronggá. Tegyük kerek piteformába úgy, hogy a forma oldalára is felfusson.
  7. Helyezzük előmelegített sütőbe és 20 percig süssük.
  8. Közben készítsük el a habot: a tojásfehérjét verjük kemény habbá verjük. Fokozatosan hozzáadjuk a cukrot és az étkezési keményítőt, végül a ribizlit.
  9. 20 perc elteltével kivesszük a ribizlis pite tésztáját a sütőből. A hőfokot 150°C-ra csökkentjük.
  10. A tésztára halmozzuk a habot, egy spatula segítségével elsimítjuk.
  11. Tegyük vissza sütőbe és süssük a csökkentett hőfokon további 10 percig (vagy addig, amíg egy kis színt nem kap a teteje).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük